Hlavní obsah

Plagiátorství na plzeňských právech bude prošetřovat protikorupční policie

– Plzeň
Právo, pab

Plzeňští policisté, kteří se minulý týden začali zabývat trestním oznámením na porušení autorského práva v souvislosti s podezřením na plagiátorství u bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Ivana Tomažiče, dál na případu pracovat nebudou. Rozhodla o tom šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená. V prověřování bude pokračovat útvar odhalování korupce a finanční kriminality, kteří už šetří jiné podezřelé věci na fakultě.

Foto: Petr Eret, ČTK

Článek

Ta se nyní chystá zrušit rozhodnutí o zahájení úkonů v trestním řízení, které odstartovalo první oficiální policejní vyšetřování v této věci.

„V prověřování bude dál pokračovat útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Je nutné, aby policie problémy právnické fakulty prošetřovala jako celek a ne je kouskovala po jednotlivých přijatých trestních oznámení. Už jenom proto, že svědci, kteří se mohou v jednotlivých věcech prolínat, by museli vypovídat opakovaně,“ vysvětlila Zelená.

Vyloučit chce Zelená také to, aby se na objasňování podíleli policisté, kteří na právnické fakultě studovali a získali zde titul. „Prošetřováním byl pověřený celorepublikový útvar, jehož personální složení umožňuje vytvořit tým, který bude garantovat, že v něm nebudou policisté spjatí s fakultou,“ prohlásila šéfka zastupitelství.

Podle ní budou pro orgány činné v trestním řízení stěžejní výsledky interních kontrol na fakultě, které tam provádí ať už akreditační komise, fakulta sama nebo ministerstvo. „Ta problematika je velkého rozsahu. Proto předpokládám, že naše rozhodnutí může padnout až za  několik měsíců,“ dodala Zelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám