Hlavní obsah

ODS hodlá tolerovat druhou vládu Jana Fischera

Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek prohlásil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že jeho strana je připravena tolerovat druhou vládu Jana Fischera bez ohledu na názor ostatních stran. Topolánek také vyjmenoval šest "doporučení", jimiž by se měla úřednická vláda do voleb řídit. Rozhodnutí o setrvání ministra vnitra Martina Peciny ve vládě je podle ODS v kompetenci premiéra.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek obklopen místopředsedy Davidem Vodrážkou a Petrem Gandalovičem

Článek

Současná situace si podle Topolánka vyžaduje, aby nastoupila druhá vláda Jana Fischera. "Jasně deklarujeme, že následující období budeme tolerovat Fischerovu vládu bez ohledu na názor ostatních stran,“ řekl šéf občanských demokratů.

Přes všechny výhrady ODS vůči ministrovi vnitra Martinu Pecinovi (nominovaný ČSSD) neplánuje strana navrhovat premiérovi personální změny.

"Fischer musí sám zhodnotit, jak poškozuje Pecina úřednickou vládu. V dané chvíli nemáme žádné personální nároky, je to plně v kompetenci premiéra Fischera,“ zdůraznil Topolánek.

Šest doporučení

ODS kabinetu doporučuje splnit v příštích měsících šest úkolů. Musí se věnovat rozpočtu a přípravě fiskální politiky i pro rok 2011 a zabývat se co nejefektivnějším čerpáním peněz z evropských fondů. Práci ministerstva pro místní rozvoj, které je za tuto oblast zodpovědné, Topolánek kritizoval. Chtěl by, aby vláda snížila počet programů čerpání z evropských fondů. 

Kabinet by měl podle ODS také připravit pro jednání Sněmovny "bezkonfliktní návrhy" a věnovat se protikrizovým opatřením v oblasti zdravotnictví a zaměstnanosti. Dokončena by měla být do jara reforma elektronizace veřejné správy jako protikorupční prostředek. ODS také žádá, aby kabinet pracoval na redukci úřadů státní správy. To by se podle Topolánka mělo dotknout úseku ministerstva pro evropské záležitosti.

O mandátu vlády, která byla původně koncipována jako překlenovací do předčasných říjnových voleb, budou zástupci parlamentních stran jednat s Fischerem v pátek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám