Hlavní obsah

Pod ministrem Šebestou se kýve židle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu vyjádřil ochotu nechat vyměnit jednoho z ministrů, které do vlády strana nominovala. Paroubek neupřesnil jméno ministra, ale podle některých zpráv by se mělo jednat o Jakuba Šebestu, který řídí resort zemědělství. Kuloární informace napovídají, že by Paroubek mohl chtít vyjednat obchod, v jehož rámci by mohl požadovat po ODS výměnou za hlavu Šebesty podporu pro Vladimíra Špidlu (ČSSD) do Evropské komise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve Sněmovně

Článek

Paroubek považuje za logické úvahy o výměně některých ministrů, jestliže má kabinet před sebou ještě tři čtvrtě roku vládnutí. "Záleží na Janu Fischerovi. Tam, kde se mu komunikuje špatně, tak pokud se bude jednat o nominanty sociální demokracie, tak budeme s oběma stranami hovořit. Přiznám se, že nevidím nějaké velké důvody, pokud jde o těch osm nominantů soc. dem. Možná v jednom případě, a to je všechno," uvedl.

Na tiskové konferenci se šéf soc. dem. rovnou také vyjádřil k volbě nového eurokomisaře. Zdůraznil, že Špidla má v Bruselu respektované postavení, a vyzval občanské demokraty a Stranu zelených, aby Špidlu podpořili.

Šéf ODS Mirek Topolánek reagoval na výzvu lakonicky: "Po tom všem, co letos Paroubek ve vztazích EU a ČR spáchal, může žádat maximálně o milost," odpověděl na Paroubkovu výzvu Topolánek s odkazem na pád jeho koaliční vlády, který socialisté v polovině českého předsednictví iniciovali.

Nicméně výměnám ministrů nominovaných za ODS ve vládě se strana nebrání. Místopředseda občanských demokratů Petr Nečas řekl Právu, že u úřednického kabinetu nehraje roli, kým byl ministr nominován.

Šebesta? Nesmysl, tvrdí Paroubek

Podle informací Práva se v Lidovém domě hovoří o tom, že Paroubek má na zřeteli ministra zemědělství Jakuba Šebestu, kterého by byl údajně ochoten obětovat. Stejnou informaci potvrdil serveru Lidovky.cz také nejmenovaný zdroj z okolí předsedy ČSSD.

Paroubek nicméně ve středu večer na dotaz Práva, zda by měl vládu opustit Šebesta, prohlásil: "To je nesmysl".

Šebesta patřil mezi několik ministrů, které kritizoval předseda ODS Mirek Topolánek pro jejich údajné těsné napojení na Lidový dům. Kromě něj to byli i ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška, ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka a především ministr vnitra Martin Pecina. Topolánek dokonce pohrozil, že pokud by Pecina neodešel z vlády, přestala by ODS kabinet podporovat.

Shoda na jednom kandidátovi do EK?

Paroubek byl ale zásadně proti Pecinovu odvolání. Kromě Peciny, Šebesty, Šimerky a Vondrušky nominovala ČSSD do vlády ministry kultury Václava Riedlbaucha, pro evropské záležitosti Štefana Füleho, průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského a zahraničí Jana Kohouta.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že vedení strany o výměně ministrů nejednalo, a že tedy jde pouze o Paroubkův názor. Nikdo z ministrů podle něj neudělal nic tak špatného, aby musela sociální demokracie na jeho výměnu přistupovat, dodal.

V politických kuloárech se spekuluje o tom, že by mohla být sociální demokracie přístupnější k výměně některého z ministrů, které do vlády navrhla, výměnou za podporu svého kandidáta na evropského komisaře. Premiér už v pondělí řekl, že je přesvědčen o možnosti shody na jednom z kandidátů, které mu nabídly politické strany. 

Zelení mají náhradu za ministra životního prostředí

Zatímco o ostatních ministrech se jen spekuluje, naopak téměř jisté je, že v čele resortu životního prostředí nezůstane Ladislav Miko. Ten se totiž vrátí k odborné práci v Evropské komisi. Zelení, kteří jej do vlády navrhli, už mají jasno, kým ho nahradí. Exšéf zelených ale v rozhovoru pro Radiožurnál odmítl jméno kandidáta sdělit. 

"My už v tuto chvíli máme kandidáta na ministra životního prostředí. Už je konzultován i v předsednictvu strany," řekl Bursík. Dodal, že se jménem kandidáta zelení seznámili i premiéra Jana Fischera. Bursík zároveň vyloučil možnost, že by ministra navrhovala jiná strana než zelení.  

Působení Jakuba Šebesty ve vládě Jana Fischera:
- do dočasné vlády jej navrhla ČSSD
- podle serveru Aktuálně.cz od Šebestova nástupu odešlo nebo bylo odvoláno 25 úředníků resortu zemědělství, například první náměstek ministra Ivo Hlaváč, náměstek pro ekonomiku Petr Kušnierz, šéfka veřejných zakázek Petra Bláhová či šéf pozemkového úřadu Jaroslav Vítek
- Šebesta také mimo jiné odvolal ředitele svého kabinetu Jana Roučka
- podle týdeníku Respekt plánuje zastavit akce spojené s pozemkovými úpravami
- ve funkci musel čelit protestům zemědělců, kterým se mimo jiné nelíbí nízké výkupní ceny a požadují dorovnání přímých plateb z EU
- jeho resort mimo jiné předložil novelu zákona o Pozemkovém fondu, která mění řízení fondu z kolektivního na individuální. Novelu již schválila Sněmovna
- ve funkci například zamítl nákup dluhopisů firmy Oleofin ze skupiny kolem bývalé chemičky Setuza za 300 miliónů korun prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Ministerstvo za jeho vedení také změnilo již uzavřené smlouvy na nákup informačních technologií za 570 miliónů korun na dodávky v hodnotě o 400 miliónů korun nižší
- podpořil znovuzavedení podpory takzvaného školního mléka
Zdroj: ČTK

Vizitka ministra zemědělství Jakuba Šebesty

Datum a místo narození: 16. listopadu 1948, Krumvíř (Břeclavsko).

Vzdělání: Absolvoval vinařství na střední zemědělské škole v Modré u Bratislavy; při zaměstnání vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně.

Současná funkce: ministr zemědělství, zároveň je (od září 1992) ústředním ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce, funkci od vstupu do vlády nevykonává.

Předchozí zaměstnání a funkce: Začínal v JZD jako vinař, v roce 1976 začal pracovat v potravinářské inspekci, jako kontrolor jakosti vína pracoval od roku 1981. V roce 1990 stanul v čele brněnské pobočky potravinářské inspekce.

Členství a funkce v politických stranách: Nikdy nebyl členem žádné politické strany.

Rodina: Rozvedený, má tři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám