Hlavní obsah

Paroubek v nové knize chválí Marxe a Zemana nazývá násoskou

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu v pražském Divadle Hybernia pokřtil knihu "Jaký opravdu je?". Ta obsahuje Paroubkovy odpovědi na dotazy spisovatele Arnošta Lustiga, moderátora Jana Krause a herce Jiřího Krampola. Lídr sociální demokracie v knize oceňuje Karla Marxe a haní expremiéra a bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou na křtu knížky, která má ukázat, jaký opravdu je.

Článek

Na křest knihy o Paroubkovi dorazili do divadla jeho manželka Petra, herečka Kateřina Brožová, která měla kandidovat za ČSSD do Sněmovny, bývalá ministryně školství Petra Buzková, nebo třeba zpěvák Pavel Vítek. Na pódiu pak o práci na knize pohovořili Krampol a Paroubek. Následoval křest a autogramiáda.

Obdiv k Marxovi 

Paroubek se v útlé knize, která je uvedena jako "propagační materiál ČSSD“, vyjadřuje k politice, médiím, či osobním záležitostem.

Pochvaly se od něj dočkal Karel Marx. Paroubek nejprve zdůrazňuje, že není marxista. "Musím však uznat, že Karel Marx byl mužem brilantního ducha, mimořádného rozhledu a vzdělání a skvělých formulačních schopností. Vytvořil monumentální dílo, které posunulo hranice poznání člověka v ekonomii i v navazujících společenských vědách," uvádí pak na adresu myslitele.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou na křtu knížky, která má ukázat, jaký opravdu je.

Paroubek: Přenosilová má vidiny, Zeman je násoska

Naopak pohany se od Paroubka dočkala zpěvačka Yvonne Přenosilová a Miloš Zeman. Oba je sice přímo nejmenuje, ale reaguje na to, že jej svorně přirovnali k italskému diktátorovi Benito Mussolinimu. A nešetří přitom ostrými slovy.

"Ano, jedna dáma, která kdysi za mého dětství krásně zpívala pořád dokola jednu písničku (už si bohužel nevzpomenu jakou), stupňuje v současné době užívání Kolalokovy limonády a při tom mívá různé vidiny,“ komentoval Paroubek zpěvačku.

"K ní se přidal nedávno další násoska, který před pár lety přešel z užívání becherovky na slivovici. Zmíněný dobrý muž býval dříve alespoň trochu zábavný a neopakoval se tolik. Teď už jenom papouškuje po druhých. Na vlastní bonmoty mu zřejmě nezbývá invence,“ dostal od Paroubka svůj díl i Zeman.

S Topolánkem by šel na pivo

Šéf ČSSD se také v knize vyjádřil ke svému rivalovi, šéfovi ODS Mirku Topolánkovi. Byl by s ním prý ochoten jít na pivo: "Pan Topolánek nemá zrovna vlastnosti, které bych u politika obdivoval. Ale pokud bych s ním neměl tak rozdílné zájmy politické, tak musím říci, že by byl docela vhodnou osobou k tomu, jít s ním na pivo".

Lídr ČSSD pak na otázku, kdyby musel být zvířetem, jaké by si vybral, jmenuje černého pantera, lva a tygra. Přiznává, že se mu líbí také hroch. "Je tak komický a přitom ve skutečnosti s ním není žádná legrace,“ míní Paroubek.

Křest knihy o Paroubkovi se konal přesně rok po střelbě v restauraci Monarch. Tehdy po křtu Paroubkovy publikace podnikatel Bohumír Ďuričko zavraždil Václava Kočku mladšího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám