Hlavní obsah

S vývojem Česka je spokojeno nejméně lidí v historii země

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Spokojenost Čechů se situací v ČR a směřováním země je na historickém minimu. Bezmála polovina lidí (46 procent) si myslí, že se situace v zemi nevyvíjí správným směrem. Se směřováním Česka je spokojeno pouze 14 procent občanů. Lidé také naznačili, že mnohem více než ústavní krize je trápí dopady krize hospodářské. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podle průzkumu by politiky spíše než ústavní krize měla zajímat krize hospodářská.

Článek

"Česká veřejnost byla v posledních letech rozdělena na tři poměrně vyrovnané skupiny. Jedni byli spokojeni, druzí nespokojeni a třetí tvrdili, že situace 'nikam nevede'. V posledních měsících se však tento obraz znatelně změnil," upozorňuje STEM.

Zatímco v květnu letošního roku bylo s vývojem v zemi spokojeno 23 procent lidí, v září pouhých 14 procent. Podle 40 procent dotázaných situace nesměřuje nikam a zbylých 46 procent si myslí, že směr, kterým se země ubírá, je nesprávný.

Vyvíjí  se situace v ČR správným, anebo nesprávným směrem? (v %)
červen 2001prosinec 2008září 2009
Správným směrem433714
Nesprávným směrem243446
Nesměřuje nikam342940
Zdroj: STEM

Počet Čechů, kteří se domnívají, že vývoj v zemi jde správným směrem, je historicky nejmenší od vzniku samostatného státu v roce 1993.

Lidé si zároveň myslí, že nejnaléhavějším úkolem pro politiky by mělo být řešení hospodářské krize, nikoliv krize ústavní. Hospodářskou krizi a její řešení považuje za nejožehavější problém 77 procent dotázaných, krizi ústavní 23 procent.

Anketa

Vyvíjí se podle vás ČR správným směrem?
Ano
2,4 %
Ne
83,6 %
ČR se nevyvíjí
14 %
Celkem hlasovalo 10156 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám