Hlavní obsah

Premiér Fischer chystá obměnu ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Personální obměnu vlády chystá podle informací Práva premiér Jan Fischer. Nemá jít jen o kosmetickou změnu, ale ani o nějaký otřes v kabinetu, který vznikl dohodou ODS, ČSSD a zelených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Jan Fischer

Článek

Pět měsíců po jmenování premiér již může zvážit výkonnost svých ministrů a jejich přínos 17členné vládě. Vyměněni by mohli prý být více než dva ministři, rozhodně ale ne třeba polovina.

Navíc do aktuálních personálních plánů vlády spadá i jmenování českého eurokomisaře. Strany jich navrhly pět a není vyloučeno, že jména ministrů i eurokomisaře by se řešila v jednom balíku.

Ústup ODS od navrženého Alexandra Vondry či soc. dem. od Vladimíra Špidly by tyto strany mohly „zobchodovat“ výměnou za splnění jiných personálních požadavků.

Oznámí to možná na páteční schůzce

První představy by mohl Fischer podle důvěryhodného zdroje sdělit šéfům soc. dem., ODS, lidovců, zelených, TOP 09 a Demokratické strany zelených již pozítří v Kramářově vile na prvním ze společných sondážních rozhovorů o obnovení mandátu vlády po zrušení předčasných voleb.

Na této schůzce by měl Fischer vyslechnout nejen názory předsedů na případné výměny ministrů, ale i jejich představy o prioritách kabinetu do konce volebního období. Sám by také u nich mohl otestovat svou představu o personálních rošádách i vládních tématech.

Má čas jen do 20. října

Podle informací Práva bude s výměnami dost spěchat. Uzavře-li dohodu se stranami o podpoře kabinetu, nabízí se jako nejzazší lhůta pro uskutečnění programového i personálního plánu období kolem 20. října. Tehdy začne nejbližší schůze Sněmovny, která bude rozhodovat o státním rozpočtu na příští rok.

Bylo by tedy logické, kdyby do té doby bylo jasno, v jakém složení a s jakými záměry bude Fischerova vláda pokračovat a rozpočet naplňovat. Ve stejné době má být rozhodnuto i o českém eurokomisaři.

Podle informací Práva mají své místo jisté vicepremiéři za ODS Martin Barták (ministr obrany) a za soc. dem. Jan Kohout (zahraničí). Nelze předpokládat odchod klíčového minstra financí Eduarda Janoty (za ODS) či Štefana Füleho (za ČSSD), kteří měli plné ruce práce jednak s rozpočtem a úsporným balíčkem, jednak s dokončením českého předsednictví EU a s obhajobou pozice Česka při dokončování ratifikace Lisabonské smlouvy.

Premiér Fischer již několikrát dal najevo, že k výměně není zralý ani ministr vnitra Martin Pecina (za ČSSD). Bránil jeho kroky na ministerstvu proti atakům ODS, která ostře žádá jeho odchod. [celá zpráva]

V minulém týdnu šéf ODS Mirek Topolánek uvedl, že pokud Pecina zůstane, nebudou občanští demokraté vládu ve Sněmovně podporovat. V neděli dokonce pohrozil odchodem ministrů, které ODS do vlády nominovala. „Martin Pecina nemá kompetenci řídit ministerstvo, protože to není vláda ČSSD. Pokud tam zůstane, je to vláda ČSSD se všemi důsledky,“ řekl Topolánek.

V pondělí tak razantní už nebyl, takže se zdá, že útok na Pecinu byl spíše snahou vylepšit ODS vyjednávací pozici.

Topolánek i Paroubek mají výhrady k vládě

V úterý šéf ODS uvedl, že nechce útočit na vládu jako na celek. Jmenoval ale výhrady proti několika jejím členům za soc. dem.

„Jednotlivci, pan ministr (zemědělství Jakub) Šebesta, pan ministr (pro místní rozvoj Rostislav) Vondruška, některé levicové návrhy pana ministra (práce a sociálních věcí Petra) Šimerky, obecně působení Martina Peciny ve mně vzbuzují pocit, že Jiří Paroubek proto nechce žádné hlasování (o důvěře), protože tu vládu chce koučovat z Lidového domu a bude k tomu mít i patřičné personální obsazení,“ řekl Topolánek v Rádiu Česko.

Podle šéfa ODS je pravda, že při sestavování Fischerovy vlády přistoupil na toto personální obsazení jedině proto, že byla naplněna tehdejší priorita uspořádat předčasné volby v říjnu.

„Když ty volby nejsou, tak to personální obsazení je přítěží a já to beru jako svoji velkou prohru,“ dodal Toplánek. [celá zpráva]

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zase několikrát řekl, že soc. dem. mají výhrady k personální politice některých ministrů za ODS, ale z důvodů křehké stability vlády nedělají problémy.

Nicméně již dříve kritizovali ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou (za ODS) za její personální změny. Tu považuje Paroubek za nejslabší článek vlády, odpovědnost za ni podle něj nese ODS. „Potvrzuje se bohužel má obava, že v její osobě pokračují praktiky takzvané justiční mafie,“ řekl před časem.

Odchod Kovářové podle ČT žádají i zelení, stejně jako odvolání ministra dopravy Gustáva Slamečky (za ODS). Do jeho resortu patří téma kamiónů, jejichž omezení na silnicích zelení prosazují, a dopravní stavby. Jejich rozsah zelení kritizují, protože podle nich je výsledkem tlaku „betonářské lobby“.

„Zelený“ ministr životního prostředí Ladislav Miko přemýšlí o návratu do Bruselu k práci pro Evropskou komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám