Hlavní obsah

STEM: Od svržení Topolánkovy vlády důvěra lidí v ústavní instituce upadá

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

Politické turbulence posledního půl roku otřásly důvěrou lidí v některé nejvyšší ústavní instituce. Prokazuje to zářijový výzkum agentury STEM. Nejlépe z nich vyšel úřad prezidenta, jehož přízeň zaznamenala jen mírné ztráty. Hluboce se však od února propadla důvěra lidí v obě komory parlamentu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Prezidentovi vyjádřilo důvěru 70 procent respondentů, z toho 20 procent bezvýhradnou.

S nástupem předsednictví EU se důvěra lidí v parlamentní instituce náhle zvedla, po svržení vlády Mirka Topolánka (ODS) a dalších peripetiích se však opět ocitla na předchozí úrovni jako v říjnu minulého roku, uvádí agentura.

Lidé již tradičně vzhlíží k Pražskému hradu s důvěrou. Po celou dobu působení Václava Klause v roli prezidenta se jeho důvěra pohybuje kolem 70 procent.

Důvěra v krizi

S oblibou Sněmovny většinou hýbají předvolební období, po volbách se však zpravidla po krátké době opět dostaví skepse. Senát si od svého založení v očích veřejnosti zvlášť důvěryhodné postavení nevysloužil. Významnou skupinou občanů je považován za komoru slabou, dokonce i zbytečnou, uvádí STEM. 

Důvěra lidí v nejvyšší ústavní instituce (v procentech)
InstituceŘíjen 2008Únor 2009Září 2009
Prezident737270
Sněmovna303927
Senát243224
Zdroj: STEM

Senát se přitom v únoru během předsednictví EU vyhoupl na své maximum, důvěru mu deklarovala třetina respondentů. Stejně tak i Sněmovnu tou dobou podpořilo 39 procent osob - nejvíce v posledních dvou letech.

Nynější důvěra ve Sněmovnu se pohybuje kolem svého rekordního minima. Hůře na tom byla jen během politické krize v roce 1997, kdy se rozdělila ODS a padla Klausova vláda, a srovnatelně v době opoziční smlouvy na počátku roku 2000, kdy veřejnost prostřednictvím hnutí "Děkujeme, odejděte“ požadovala výměnu elit.

Vyšší důvěru v ústavní instituce většinou vyjadřují spíše pravicově smýšlející občané. Nejvíce stoupenci ODS, ale i velká část příznivců KDU-ČSL či TOP 09. Levicově smýšlející občané pak důvěřují méně, zejména komunističtí příznivci jsou skeptičtější, horní komoru například neuznávají vůbec. Nedůvěřivě se k parlamentu staví také stoupenci zelených. Podle STEM to lze chápat jako protest proti postupu v nedávné krizi. 

Reklama

Výběr článků

Načítám