Hlavní obsah

Lidovci chtějí, aby o hazardu rozhodovaly obce

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidovci v úterý zveřejnili svou představu, jak omezit hazard. Novela loterijního zákona, kterou "v nejbližší době" předloží do Sněmovny počítá mimo jiné s tím, že budou-li obce chtít na svém území hernu či kasino, budou muset vytvořit povolující vyhlášku, pokud tak neučiní, nebude možné v místě hazard provozovat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lidovci Jiří Carbol (vlevo) a Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová.

Článek

Podle lidoveckého předsedy Cyrila Svobody by měl být zákonem také zaveden správní poplatek, bez jehož zaplacení by nemohl být automat či videoterminál uveden do provozu. V minulosti představitelé KDU-ČSL hovořili o částce miliónu korun.

Návrh počítá také se zákazem reklamy a vyšším zdaněním, které by pomohlo jak státnímu rozpočtu, tak rozpočtům obcí, které by hazard na svém katastru povolily. "Obec by si tak sama určila, zda a případně kde povolí provozování hazardu," uvedl Svoboda.

Právě boj proti hazardu a korupci označili lidovci za ústřední témata, kterými budou chtít zavázat premiéra Jana Fischera. Z hazardu by rádi financovali i zachování mateřské ve stávající výši i pro příští rok.

Téma hazardu a možné korupce se začalo skloňovat v souvislosti se schvalováním úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. Lidovci chtěli omezení sázení přidat mezi opatření, ale jejich návrh neprošel. V této souvislosti se v deníku MF Dnes objevily informace, že představitelé KSČM a poslanec kandidující za TOP 09 byli ochotni jednat s nastrčeným lobbistou, který chtěl za sponzorský dar změnu loterijního zákona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám