Hlavní obsah

Zdravotníci se brání očkování proti H1N1, nechtějí být pokusnými králíky

Právo, per

Očkování proti prasečí chřipce, které má začít v listopadu, dostalo vážnou trhlinu: někteří lékaři a zdravotní sestry, se odmítají dát očkovat. „Nechtějí být pokusnými králíky,“ řekl Právu v pondělí Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Článek

„Firma, která má vakcínu dodat, si smluvně zajistila, že neponese žádnou odpovědnost za nežádoucí účinky vakcíny. To je naprosto nepochopitelné. Divím se, že stát mohl takovou smlouvu podepsat,“ řekl Kubek.

Podle jeho slov „kdyby si firma byla naprosto jista, že vakcína je bezpečná, tak proč by si něco takového smluvně zajišťovala“, uvedl Kubek.

Od začátku listopadu má přitom být očkováno půl miliónu vybraných občanů, z toho 250 000 chronicky nemocných pacientů, hlavně s dýchacími potížemi a nemocemi srdce a cév, 160 000 zdravotníků a 90 000 pracovníků infrastruktury, především v energetice, vodním hospodářství, dopravě, spojích, policii atd.

„Riziko vakcíny nevyvažuje její přednost, protože průběh onemocnění prasečí chřipkou je mírný,“ řekl Kubek s tím, že očkování je dobrovolné a tak každý zdravotník se musí sám rozhodnout, zda se očkovat dá, nebo ne.

Ministerstvo: Je to nezodpovědné

Ministerstvo zdravotnictví „udivuje nezodpovědný postoj některých lékařů, kteří veřejně deklarují svou neochotu k očkování“. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně „nemocný zdravotnický pracovník při úzkém kontaktu s pacientem může být zdrojem nákazy a proto by se měl nechat očkovat“.

Očkovací látka, která bude v Česku použita, dostala minulý týden pozitivní stanovisko od evropské lékové agentury a tím splnila všechny přísné požadavky i z hlediska bezpečnosti.

V současné době ministerstvo a kraje dál upřesňují seznamy vybraných pracovníků k očkování a také místa, kde se bude očkovat. Vakcína běžně k dostání nebude, a občanům ministerstvo doporučuje nechat se očkovat vakcínou proti sezónní chřipce. Ta proti prasečí nechrání, ale pokud by člověk prasečí chřipkou onemocněl, její průběh by prý byl lehčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám