Hlavní obsah

Senát schválil Janotův balíček, nyní ho dostane prezident

Aktualizováno

Senát podle očekávání schválil vládní soubor opatření, která mají snížit schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má díky nim klesnout ke 163 miliardám korun místo hrozících až 230 miliard korun. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky. Návrh podpořilo 61 senátorů z celkem 68 přítomných.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátoři odhlasovali Janotův balíček.

Článek

Balíček podpořili senátoři ze všech senátních klubů. Podporu návrhu ohlásili předsedové klubů již během rozpravy. Proti byl v závěrečném hlasování senátor ČSSD Radek Sušil a tři senátoři KSČM. 

Před devíti dny prošel balíček Sněmovnou, kde pro něj hlasovalo 163 zákonodárců, proti bylo 26. Schválení úsporných opatření předcházely ve Sněmovně politické tahanice vnichž se převážně levicové strany - ČSSD a KSČM - snažily prosadit některé body ze svého programu na úkor úspor a příjmy do rozpočtu zvýšit daňovou progresí.

Senát schválil balíček v podobě, v jaké mu ho předložila Sněmovna a nepřijal k němu žádný pozměňovací návrh. Dotýká se nejen zdaňování, ale i sociálních dávek a změn ve zdravotním pojištění. Zákon počítá například se zvýšením spotřebních daní z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu. Přináší snížení cen a úhrad za léky včetně generik a změny v očkování. Nově bude ze zdravotního pojištění hrazeno například očkování proti pneumokokům.

Přijde další balíček

Ministr financí Eduard Janota i jeho kolega z resortu práce a sociálních věcí Petr Šimerka zdůrazňovali, že opatření jsou časově omezena na jeden rok. Janota prohlásil, že není možné se nevyhnout dalším úsporným krokům. Nevyloučil, že současná vláda se bude muset zabývat i návrhem rozpočtu na rok 2011, a proto by měla upozornit dopředu na existující problémy s rozpočtem. Podle Šimerky bude muset každá další vláda přikročit k dalším změnám, které ale budou na rozdíl od těch aktuálních systémové.

Z původního vládnou předloženého souboru opatření ve Sněmovně vypadlo snížení rodinných příspěvků, příspěvků pro postižené a zavedení nové sazby daně pro lidi s vyššími příjmy. Není v něm ani zdvojnásobení sazby daně pro zemědělské nemovitosti.

Janota senátorům řekl, že užší daňová kvóta bude představovat po přijetí balíčku 19,8 procenta na hrubém domácím produktu, což je podle Janoty evropský podprůměr. Širší daňová kvóta, tedy objem peněz odvedených státu od poplatníka včetně odvodů na pojištění, bude činit 35 procent, což Česko zařadí mezi země s vyšší kvótou.

Někteří senátoři namítali, že balíček počítá ve větší míře se zvyšováním daní, zatímco již méně počítá s úsporami. Poměr zvýšení výnosů a úspor představuje podle nich asi pět ku dvěma. Janota se ale brání tím, že již dříve seškrtal z rozpočtu 38 miliard korun, takže úspory jsou mnohem vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám