Hlavní obsah

Topolánek: Společné priority máme, jednat o nich budeme samostatně

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté, TOP 09 a KDU-ČSL mají společné priority pro jednání o mandátu úřednické vlády Jana Fischera. Předseda ODS Mirek Topolánek po pondělní zhruba hodinové schůzce zástupců těchto stran novinářům řekl, že jednat o nich budou nicméně samostatně. Společnými prioritami pro ně jsou přijetí občanského zákoníku a boj proti korupci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zprava Mirek Topolánek, Karel Schwarzenberg a Cyril Svoboda

Článek

Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg připojil co nejrychlejší ratifikaci Lisabonské smlouvy, dokončení procesu je ale v kompetenci prezidenta Václava Klause.

Česká politická scéna nemá podle Schwarzenberga jinou možnost než se postavit za Fischerův kabinet. "Je nutné vládu podpořit, je to jediná, kterou máme," uvedl. Předseda lidovců Cyril Svoboda se zmínil o nutnosti boje proti hazardu a o prosazení občanského zákoníku.

Peripetie kolem schůzky

Účast na schůzce nejdřív odmítl šéf ČSSD Jiří Paroubek, poté premiér Jan Fischer a pak šéf zelených Ondřej Liška. [celá zpráva]

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka lze uvažovat jen o dvou formách schůzky o budoucím mandátu vlády Jana Fischera – buď se zástupci všech parlamentních stran, nebo jen ČSSD, ODS a zelených, tedy třemi partajemi, které se podílely na vzniku vlády.

„Na schůzce by mohli také být zástupci Demokratické strany zelených a komunisté,“ řekl novinářům na tiskové konferenci v Lidovém domě Paroubek. Podle něj by v takovém postupu byla jistá logika, protože prý „lidovci nechtějí podpořit vládu“, stejně jako DSZ a KSČM.

„Logická by byla schůzka lídrů tří politických stran, které ustavily vládu Jana Fischera, a takové schůzky se samozřejmě zúčastním,“ dodal.

Fischer připraví doplněk programového prohlášení, podle Paroubka by ho měl předložit do týdne.

Liška: Není důvod tam chodit

„Není důvod na schůzku jít, když na ní nebude premiér Fischer a předseda ČSSD Jiří Paroubek,“ prohlásil Liška.

Zelení prý chtějí o dalším mandátu a případných změnách ve vládě jednat jen se stranami, které se na vytvoření vlády také podílely, tedy ČSSD a ODS. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám