Hlavní obsah

Klaus: Irové měli poslední šanci něco říct, další referendum už nebude

Právo, Novinky, Jana Šprunková
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus vystoupil v sobotu odpoledne na Pražském hradě na demonstraci iniciativy D.O.S.T. Ta brojí proti Lisabonské smlouvě. Klaus vyjádřil zklamání nad výsledkem hlasování a přítomným sdělil, že žádné další referendum k Lisabonu již nebude a ironicky dodal, že nyní již bude vše jasnější.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus na demonstraci před Pražským hradem

Článek

Prezident upozornil, že kdyby nynější irské referendum skončilo "trochu jiným výsledkem", bylo by třetí, čtvrté, či padesáté.  "Irové měli poslední šanci, aby něco řekli, ale bylo to naposledy," varoval Klaus.

Prezident se demonstrantům přiznal, že ačkoliv se mu nemusí líbit nerozhodný výsledek fotbalového zápasu, není to ještě důvod k jeho opakování, čímž narážel na skutečnost, že Irové hlasovali o přijetí Lisabonu dvakrát a teprve napodruhé jej přijali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident poděkoval demonstrantům, za to, že mají na Lisabon stejný názor jako on. Zároveň je vyzval, aby jich příště přišlo víc.

Akce začala před irským velvyslanectvím na Malé Straně kolem třetí hodiny. Sešlo se tam zhruba 150 demonstrantů. Někteří z nich měli transparenty nápisy jako "žárovky a co příště", či "vazalské jho není svoboda".

Jeden z řečníků z iniciativy D. O. S. T. ve svém vystoupení před shromážděnými demonstranty řekl, že věří v prezidentovo setrvání na odmítavém stanovisku k Lisabonské smlouvě. Klaus by se tak prý zařadil mezi "velké postavy českých dějin".

Následně se demonstranti, z nichž někteří podle všeho patřili k příznivcům Strany svobodných občanů, vydali Nerudovou ulicí na Pražský hrad. Cestou dav, který narostl na zhruba 200 lidí skandoval hesla jako "nechceme Brusel" či "nechceme Lisabon".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti s transparenty proti Lisabonské smlouvě

Na řadě je Ústavní soud

Záměrem organizátorů demonstrace bylo přesvědčit prezidenta, aby nepodlehl nátlaku a Lisabonskou smlouvu neratifikoval.

Hlava státu již v pátek s odkazem na Ústavní soud upozornila, že až do posouzení senátního návrhu na přezkum smlouvy, nelze podle Ústavy smlouvu ratifikovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Irové znovu rozhodují o Lisabonu

Podruhé a definitivně v pátek tři milióny Irů rozhodnou o Lisabonské smlouvě, která má reformovat Evropskou unii. Na rozdíl od loňského roku, kdy dokument...

Výběr článků

Načítám