Hlavní obsah

Kalousek: naše dary nejsou skandální

Právo, dan
Praha

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek se ohradil proti nařčení, že přijal miliónové dary od kontroverzních osob. Server Aktuálně v pátek přišel s informací, že brněnský veterinář a většinový vlastník firmy Orgapol Dušan Novotný, který TOP 09 v červenci daroval 11 miliónů, se soudí se státem o 70 miliónů, kvůli údajné chybě finančního úřadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Dalším podezřelým darem by podle serveru mělo být milión korun od slovinského manažera banky LB Štefana Loncnara, který poskytl v roce 2004 úvěr Setuze, kterou v té době většinově vlastnil mafiánský boss František Mrázek.

Informací se chytila ČSSD a uspořádala tiskovou konferenci, na které místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek Kalouska vyzval, aby se vzdal mandátu. [celá zpráva]

Kalousek na výzvu ČSSD reagoval slovy. „Já nemohu bránit panu místopředsedovi Zaorálkovi se zesměšňovat, ale proč se mám zesměšňovat sám.“

Kalousek považuje obě informace za účelové skandalizování jeho strany i jmen sponzorů.

Novotného podle svých slov osobně nezná a v jeho prospěch mluví i to, že jako ministr financí odmítl vyplatit náhradu škody, kterou firma Orgapol vyžadovala v mimosoudním vyrovnání a spor poslal k prošetření soudu.

„Pokud by existovala jakákoliv účelová vazba mezi tehdejším ministrem financí a doktorem Dušanem Novotným, nebylo by nic snazšího, než na mimosoudní vyrovnání přistoupit a požadovanou částku vyplatit,“ uvedl Kalousek.

Vyjádření Novotného se nepodařilo sehnat, jelikož odcestoval do zahraničí.

Novotný prý nechce bipolární soudržnost

„Motivy  Dušana Novotného (proč TOP 09 sponzoroval) mi byly tlumočeny mými kolegy, a jsou jednoduché. Nepřeje si jako podnikatel v této zemi bipolární soudržnost dvou velkých stran a fandí jiné alternativě,“ řekl Kalousek.

Spojitost mezi Loncnarem a Mrázkem Kalousek odmítá s tím, že Loncnar jako manažer banky standardně poskytl Setuze úvěr jako řada jiných finančních podniků. „V duchu této logiky by mohl být skandalizován každý manažer zemědělského podniku, který Setuze v té době prodal řepku,“ uvedl Kalousek. Dodal, že navíc v té době Setuzu z třetiny vlastnil stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám