Hlavní obsah

Víkend bude větrný, na horách už mrzne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend přinese na území České republiky sice o něco teplejší, avšak velmi větrné počasí. „Přichází podzimní víkend ideální pro pouštění draků,“ komentovala příští dny Dagmar Honsová z Meteopressu. Pátek je podle ní nejchladnější, dokazují to ranní měření z Krkonoš, na Sněžce spadla teplota na tři stupně pod nulu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Páteční den bude nejchladnějším z celého týdne. Od severozápadu k nám proudí velmi chladný vzduch. Odpolední teploty vystoupí jen na 11 až 15 stupňů. Těch 11 bude na západě Čech, nejvýše 15,5 stupně naměří na jižní Moravě," řekla Novinkám Honsová.

Během sobotního dopoledne se ale podle ní proudění stočí na teplejší jihozápadní směr. Odpolední maxima v sobotu vystoupí na 13 až 17 stupňů, ráno ale bude velmi chladné, teploty spadnou na šest až dva stupně a je nutné počítat také s četnými přízemními mrazíky, a to hlavně na Moravě a ve Slezsku, kde bude panovat polojasno. V Čechách bude zpočátku oblačno, odpoledne se oblačnost roztrhá na polojasno.

"Pocitovou teplotu také ovlivní čerstvý vítr s nárazy kolem 15 metrů za sekundu (54 km/h)," uvedla Honsová.

Nedělní ráno bude teplejší, a to mezi devíti a pěti stupni. Přes den teploty vystoupí na 15 až 19. "Zpočátku dne bude polojasno, na večer čekáme od severozápadu přibývání oblačnosti s přeháňkami," řekla Honsová a dodala, že v neděli bude ještě větrněji, nárazy budou dosahovat rychlosti až 70 km/h, v horských oblastech to bude až 90 km/h.

Počátkem příštího týdne se vítr utiší. V pondělí by se teploty měly držet na 18 stupních, v dalších dnech až na 20.

Do Krkonoš přišel v noci mráz

Studený vzduch, který začal proudit do České republiky, srazil v Krkonoších v noci na dnešek teploty poprvé po létě pod bod mrazu. Na Sněžce byly minus tři stupně Celsia, hřebenová Luční bouda hlásila ráno minus 1,5 stupně Celsia. Turisté by proto neměli zapomenout na teplé oblečení a počasí nepodceňovat, řekl Marek Fryš z Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Loni se mrazy v Krkonoších po létě poprvé objevily již v polovině září. Někdy však již v září v Krkonoších spadne i první sníh. Například předloni poprvé sněžilo 4. září. Letos si Krkonoše budou muset na první sníh ještě počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám