Hlavní obsah

Pecina: Náměstka z Lidového domu nechci

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS požaduje odvolání ministra vnitra Martina Peciny. Důvodem je to, že vzal téměř všechny pravomoci svému náměstku Zdeňku Zajíčkovi, který následně rezignoval. ODS tvrdí, že Pecinu řídí Lidový dům. ČSSD někdejšího šéfa ÚOHS na post ministra navrhla.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Pecina po schůzce s Janem Fischerem.

Článek

ODS vás viní, že jste překročil mandát úřednické vlády. Co vy na to?

To je nesmysl. Náměstek Zajíček odešel z funkce. Jak jsem tomu měl zabránit?

Nepřesahuje váš krok mandát Fischerovy vlády?

Musím restrukturalizovat ministerstvo, aby fungovalo. To jsem oznámil asi před 14 dny, kdy se rozhodlo, že volby nebudou. Tehdy jsem říkal, že musím dělat normální manažerské vedení. Nemůžu tam mít všechny vedoucí pracovníky, které si tam exministr Langer najmenoval, protože mi škrtají rozpočet a musím ušetřit čtyři procenta mzdových prostředků.

Když jsem na ministerstvo přišel, tak jsem říkal, že to po těch pět měsíců nechám tak, jak to je. Ale teď tam nemůžu mít jedenáct dobře placených chlapů a děvčat. A nemůžu mít náměstka, který má jen jednoho podřízeného. Zajíček řídil půl ministerstva, měl pod sebou čtyři sekce. A tu masu lidí samozřejmě nemohl řídit. To jsem vše řekl před 14 dny a sotva odjedu do Haagu, tak je z toho takové divadlo.

Opravdu by to nezvládl?

Zajíček řešil svůj e-government a datové schránky a na další neměl čas. A nejsem zvědavý na to, aby mě pak pan Langer kritizoval za to, že neřeším kraje. Já prostě potřebuji toho, kdo bude normálně fungovat, a ne toho, kdo si bude jezdit na Jánský vršek (centrála ODS) pro radu. Řekl jsem Zajíčkovi, aby si do voleb dodělal datové schránky a e-government. Mám velké obavy, že odešel proto, že čeká velký průšvih při zavádění datových schránek 1. listopadu.

Podle ODS vás řídí Jiří Paroubek.

Já jsem neudělal žádný krok, ten krok udělal Zajíček. Co mám tedy společného s řečmi o řízení z Lidového domu? To se stejně můžete zeptat, odkud je řízený Zajíček. Můj náměstek udělá tiskovou konferenci, na které je předseda a místopředseda politické strany a vykládají, že mám odpolitizovat ministerstvo. To se v tom státě někdo úplně zbláznil.

Není normální, aby předseda politické strany s mým náměstkem vyzývali k tomu, že mám odpolitizovat ministerstvo. V resortu jsem měl tři vysoce postavené kandidáty stran do voleb – náměstkyni Ptáčkovou za lidovce a náměstky Salivara a Zajíčka za občanské demokraty. Mám tedy skutečně odpolitizovat ministerstvo? Chce to pan Topolánek?

Máte za Zajíčka náhradu?

Nikoho nyní nemám, budu rychle hledat. Ale musí to být někdo, kdo rozumí IT, nemohu si jít do Lidového domu pro náměstka.

Reklama

Výběr článků

Načítám