Hlavní obsah

ODS odmítá, že by chtěla žalovat stát pro peníze za kampaň

– Praha • Aktualizováno

ODS v pátek odmítla interpretaci slov svého prvního místopředsedy Davida Vodrážky, že strana bude žalovat stát, aby jí uhradil škody, které jí vznikly odsunutím voleb. Strana nyní počítá peníze, které na zbytečnou předvolební kampaň padly.

Foto: Milan Malíček, Právo

První místopředseda ODS David Vodrážka

Článek

"Zaplatí to všichni občané - stejně jako jakoukoliv jinou arbitráž se státem," řekl podle deníku Mf Dnes Vodrážka moderátorovi Frekvence 1, která má rozhovor vysílat v sobotu v podvečer. Podle ODS jsou ale slova vytržena z kontextu.

"ODS nikdy neuvažovala o tom, že by podávala žalobu. Vedení strany o tom nikdy nejednalo. Možná se David vyjádřil nepřesně, ale toto jsou fakta," řekl místopředseda strany Ivan Langer.

Vodrážka svá slova ještě rozvedl pro Mf Dnes. "Chceme od státu nahradit miliónové škody, které nám vznikly kvůli předvolební kampani. Jako první místopředseda nemůžu přijít před členy strany, říci, že jsme vyhodili tolik a tolik miliónů z okna a že jedeme dál."

Vodrážka: Je to vytržené z kontextu

V pátek Vodrážka řekl, že výroky jsou vytržené z kontextu. Údajně jen reagoval na otázku moderátora, zda je možné - jak uvedl někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil - aby strany žádaly od státu odškodnění za prostředky investované do kampaně.

Dodal, že podání žaloby na náhradu škody musí ještě odhlasovat nejvyšší stranické vedení. To se ale v pátek od jeho slov odvrátilo.

Škodu ODS, která plánovala za předvolební kampaň utratit asi 200 miliónů korun, teprve vyčísluje. "Nebudou to stovky milionů, ale miliony určitě," říká Vodrážka rozhovoru.

Šance nejsou vysoké

Ústavní právníci podle MfD považují za sporné, zda vůbec lze zrušení voleb Ústavním soudem napadnout a domáhat se náhrady škody. "Myslím, že šance na úspěch případné žaloby by byla hodně malá," řekl Jan Kysela z pražské právnické fakulty.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek listu řekl, že žalobu od ODS považuje za "sympatickou". Sociální demokraté se k ní však nepřipojí. "Naši právníci řekli, že bychom neměli s něčím podobným žádnou šanci. Proto o žalobě na stát už neuvažujeme," řekl Paroubek.

Menší strany - zelení a TOP 09, náhradu od státu za zmařené volby také nechtějí.

Anketa

Mají podle vás politické strany nárok na vrácení peněz za kampaň na volby, které nakonec nebyly?
Ano
2,8 %
Ne
97,2 %
Celkem hlasovalo 25604 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám