Hlavní obsah

Do Bruselu by měl jít Paroubek, možná i někam dál, kontruje Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsedové dvou nejsilnějších stran začali přes média řešit otázku českého eurokomisaře. Jiří Paroubek na čtvrteční tiskové konferenci nejprve nevyloučil, že by za určitých podmínek podpořil Topolánkovu kandidaturu. Šéf ODS takovéto spekulace odmítl a dodal, že do Bruselu či někam dál by měl zamířit spíše Paroubek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

Článek

"Já si umím představit, že kdyby pan Topolánek zajistil v tom konzervativním táboře, tady mám na mysli ODS, to, aby se přestalo otravovat s nějakými ústavními stížnostmi, takže bych ho začal brát vážněji třeba pro tuto záležitost," řekl novinářům Paroubek. Podle něj je ale výběr eurokomisaře výhradně záležitostí vlády.

Paroubek tak naznačil, že pokud by představitelé ODS přestali komplikovat přijetí Lisabonské smlouvy, mohla by se ČSSD na oplátku postavit shovívavě k případné Topolánkově kandidatuře.

Topolánek na Paroubkovo vyjádření uvedl, že šéf ČSSD se zřejmě obává voleb. "Do Bruselu by měl jít on, možná i někam dál," odmítl Topolánek spekulace.

Topolánek nefiguruje jako oficiální kandidát žádné strany, ODS zatím jako kandidáta představila bývalého ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. ČSSD by v komisi nadále ráda viděla dosavadního komisaře pro sociální věci Vladimíra Špidlu. KDU-ČSL ze svých řad vybrala právníka Pavla Svobodu, komunisti zase europoslance Vladimíra Remka a zelení navrhují někdejšího prezidentského kandidáta Jana Švejnara.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám