Hlavní obsah

Poslanci dali šanci přímé volbě prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek podpořili v prvním čtení dva roky starý návrh skupiny poslanců sociální demokracie na přímou volbu prezidenta. Předlohou se nyní bude zabývat sněmovní ústavně právní výbor.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo), Jan Kasal a Bohuslav Sobotka sledují dění ve Sněmovně.

Článek

Poslanci by měli na nynější schůzi projednat i návrh Strany zelených, která chce uspořádat referendum o tom, zda si občané přejí volit prezidenta přímo.

Návrh ČSSD ležel ve Sněmovně od listopadu 2007. Právo navrhovat kandidáty na hlavu státu by podle něj měla skupina nejméně dvaceti poslanců nebo deseti senátorů, případně každý občan, který pro svého kandidáta získá nejméně 10 000 podpisů.

Prezident by mohl být souzen

Návrh rovněž mění a upřesňuje pasáže ústavy týkající se hlavy státu. Přímo volený prezident by mohl jmenovat představitele Ústavního a Nejvyššího soudu pouze ze členů těchto soudů. Spolupodpisu premiéra by podléhalo prezidentovo jmenování členů Bankovní rady České národní banky. Prezidentovo rozhodnutí zastavit trestní stíhání nebo nařídit, aby nebylo zahájeno, by musel rovněž podepsat premiér.

Sociální demokraté rovněž navrhují, aby byla dosavadní doživotní beztrestnost prezidenta za činy, jichž se dopustil ve své funkci, omezena pouze na dobu jejího výkonu. Návrh nově zavádí možnost odsouzení prezidenta na návrh Sněmovny Ústavním soudem v případě, že by závažným způsobem porušil ústavní pořádek.

O přímé volbě prezidenta se v Česku hovoří již dlouho, nicméně zákonodárci zatím všechny předložené návrhy smetli ze stolu. Podle nynější právní úpravy volí hlavu státu poslanci a senátoři na společné schůzi obou komor parlamentu.

Anketa

Chtěl/a byste volit prezidenta?
Ano
93,5 %
Ne, voleb už je moc
5 %
Nevím, je mi to jedno
1,5 %
Celkem hlasovalo 5176 čtenářů.

Co by se změnilo

- hlavu státu by volili přímo občané

- navrhovat prezidenta by mohli nejen zákonodárci, ale též občané

- prezidentovo rozhodnutí zastavit trestní stíhání nebo nařídit, aby nebylo zahájeno, by musel podepsat i premiér

- imunita prezidenta by již nebyla doživotní

- hlava státu by mohla být na základě usnesení Sněmovny postavena před Ústavní soud, pokud by závažným způsobem porušila ústavní pořádek

Reklama

Výběr článků

Načítám