Hlavní obsah

Bém: ODS bude hledat oběť, která ji převede přes krušné období

Právo, Lukáš Bek

Pražský primátor Pavel Bém odpovídal na otázky Práva týkající se Lisabonské smlouvy či spojení kariéry šéfa ODS Mirka Topolánka s úspěšnou ratifikací tohoto dokumentu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Co soudíte o rozhodnutí předsedy ODS Mirka Topolánka spojit svůj osud v politice s přijetím Lisabonské smlouvy?

Dobře víte, že patřím mezi poměrně konzistentní kritiky Lisabonské smlouvy. Považuji ji za dokument přežilý, nepotřebný, nedostatečně hájící zájmy především malých a menších států v Evropské unii. Není žádným tajemstvím, že Lisabonská smlouva je další posun k bruselské autokracii.

Vím, že má i nějaká pozitiva. Přichází v čase politické polokrize, která si možná žádá nějakého úspěchu a schválení Lisabonské smlouvy by za takový úspěch mohlo být považováno. Nicméně jsem přesvědčen, že převažují ty negativní aspekty. V tomto ohledu patřím mezi dlouhodobé kritiky, jsem v tom naprosto konzistentní stejně tak jako ti senátoři, kteří podali opakovanou stížnost, a stejně tak jako 37 ze 78 poslanců klubu ODS, kteří hlasovali proti Lisabonské smlouvě.

Topolánek druhou žádost poslanců ODS k Ústavnímu soudu označil za špinavou hru.

Někdo, kdo konzistentně tvrdí dva tři čtyři pět let stále to samé, asi těžko může být obviňován z něčeho takového, jako je špinavá hra. To spíše by překvapením v této interpretaci mohly být názorové proměny některých jiných. Já si pamatuji, že i Mirek Topolánek svého času hovořil o euroústavě i Lisabonské smlouvě velmi neuctivě. Pamatuji se, že na mnoha našich kongresech jsme schvalovali usnesení, která zabraňovala ústavním činitelům ODS hlasovat pro euroústavu či Lisabonskou smlouvu. Takže v tomto ohledu bych nechtěl podezírat ani jednoho poslance, ani jednoho senátora, že hraje nějakou špinavou hru.

Vraťme se k Topolánkovu prohlášení, že neprojde-li Lisabon, končí.

To, že se Mirek Topolánek rozhodl spojit svůj politický osud se schválením Lisabonské smlouvy, vnímám jako čistě osobní Mirkovo rozhodnutí. Já mu nevidím do hlavy. On asi ví, proč to dělá. Protože Mirka Topolánka relativně znám, tak si myslím, že má ve své hlavě plán. Ať už jeho součástí je postavení nějakého silného tématu na blížící se kongres ODS, nebo cokoli jiného, tak mně v tuto chvíli přijde zbytečné to komentovat.

Takže podle vás je variantou kongres, na němž se ODS bude štěpit kvůli Lisabonu a Topolánek buď vyhraje, nebo ne?

I to je možné. Když se podíváme na poslední kongres, tak na něm se také svým způsobem ODS hodně štěpila nejen na volbě předsedy mezi Topolánkem a Bémem. Koneckonců i my dva v ODS představujeme odlišný postoj k Lisabonské smlouvě. Ale já v tuto chvíli věřím zralosti ODS a tomu, že v době vlády bez politického mandátu, v čase ekonomické krize a v čase příprav na řádné volby každý rozumný politik uvnitř ODS bude hledat jediné: elementární shodu na programu strany, kterým bychom mohli oslovit naše voliče, uspět ve volbách a následně získat legitimní politickou pravomoc k tomu, abychom mohli Českou republiku z krize vyvést.

To je ústřední téma, které se musí nést letošním kongresem. Já předpokládám, že jej nemůže zastoupit jakékoli jiné do značné míry zástupné téma, jako je například otázka Lisabonské smlouvy.

Události však mohou nabrat rychlost. Topolánek hovoří zejména o hrozbě ztráty postu českého eurokomisaře. O složení komise se rozhodne do konce října. Očekáváte, že se nevolební kongres začátkem prosince změní na volební, protože by do té doby mohl předseda ODS skončit?

Já tomu vyjádření takhle nerozumím. Už jsem slyšel mnoho silných slov politiků, která do 24 hodin dostala úplně jiný význam. Upřímně řečeno ani ztrátu toho takzvaně českého eurokomisaře nepovažuji za nic dramatického. Co tak zásadního český eurokomisař České republice přinese? Je to možná dobrá trafika, do určité míry reprezentativní pozice pro bruselské úředníky.

Kdyby Topolánek nevedl ODS, měl byste opět zájem jít do souboje o šéfa strany?

Zaprvé je to absolutně předčasné. Zadruhé, moc jsem zvědav na toho odvážlivce, který by byl ochoten to zvednout. Mám ještě v čerstvé paměti to, co předcházelo loňskému kongresu a následovalo po něm. Musím se přiznat, že spíše bychom hledali někoho, kdo by se obětoval pro to, převést ODS mezi Skyllou a Charybdou, než že by nasedal do zaoceánského parníku, který se s velkou pompou chystá překonat Pacifik a míří ke světlým zítřkům. V tomto ohledu já určitě v tuto chvíli nehovořím ani o sobě, ani o žádném jiném konkrétním jménu, protože já prostě zatím takového sjednotitele a vizionáře a vlastně takovou „oběť“ v ODS nevidím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám