Hlavní obsah

ČSSD chce nechat v Evropské komisi Špidlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Sociální demokraté chtějí nechat v Evropské komisi svého bývalého předsedu Vladimíra Špidlu. Po jednání s šéfem komise Josém Manuelem Barrosem to oznámila hlava ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj má Špidla v EK před sebou slibnou kariéru. O kandidátovi Strany zelených Janu Švejnarovi, jehož strana podporovala při prezidentské volbě, se Paroubek nezmínil.

Článek

"Předseda ČSSD Jiří Paroubek informoval José Manuela Barrosa, že po rozsáhlé diskusi uvnitř ČSSD, a po vyhodnocení jeho dosavadní činnosti, bude ČSSD vládě Jana Fischera navrhovat jako komisaře Evropské komise Vladimíra Špidlu,“ sdělil Novinkám v tiskové zprávě Paroubek.

Údajně se oba politikové shodli, že nominace člena komise za ČR je věcí výhradně české vlády a českých politických představitelů a předsedovi Evropské komise nepřísluší do této diskuse jakkoliv zasahovat.

"Je to na vládě, tam se hlasuje a někdo získá většinu,“ řekl novinářům po jednání v Bruselu Paroubek. Podle něj a jeho informací by Špidla mohl být dokonce místopředsedou Evropské komise, kterých je v současnosti pět.

Špidla "superkomisařem"

"Vladimír Špidla tady (v Bruselu) má velmi slušnou pozici a může se stát místopředsedou Evropské komise, podle těch informací, které mám, ale v tomto případě nikoli od předsedy Evropské komise," doplnil šéf ČSSD. Špidla by podle Paroubka mohl být jakýmsi "superkomisařem", což by znamenalo, že by neměl na starosti jeden konkrétní resort, ale dohlížel by na práci hned několika členů EK.

Paroubek nicméně nevyloučil možnost, že by Česko mohlo nakonec o svého komisaře přijít. O takové možnosti již v úterý po jednání s Barrosem hovořil i předseda ODS Mirek Topolánek. Tato varianta je nicméně považována za spíše teoretickou.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Zelení chtějí Švejnara

Strana zelených vestředu oznámila, že vládě navrhne za příštího eurokomisaře Jana Švejnara, který se po posledních prezidentských volbách stal blízkou osobou ČSSD. Ta však už o svém kandidátovi má zřejmě jasno.

Švejnara nominovali také lidovci, ten se však nechtěl stát součástí "předvolebních tahanic" a KDU-ČSL musela hledat jinde, ačkoli se volby nakonec vůbec nekonaly. Nakonec vybrala za svého kandidáta bývalého ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady Pavla Svobodu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám