Hlavní obsah

Vlček kázal Sněmovně: zažíváme zmrtvýchvstání

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se poté, co se nebudou konat předčasné volby, opět naplno pustil do své role. Ve středu od řečnického pultíku apeloval na poslance, aby přestali zatěžovat jednání dolní komory předvolební rétorikou. Zároveň Vlček prohlásil, že Sněmovna zažívá zmrtvýchvstání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf poslanců Miloslav Vlček

Článek

Vlček na úvod svého apelu prohlásil, že volební kampaň nesla s sebou i drsné projevy ostrého vzájemného napadání včetně osobního. „Mezi mnohými členy Sněmovny se tak vytvořily téměř nepřekročitelné bariéry,“ prohlásil šéf dolní komory.

Podle Vlčka je nyní nutné „zcela zásadně aktivizovat“ práci předsednictva Sněmovny. „Musí se znovu aktivizovat práce výborů, tím spíše, že mnozí jejich předsedové se již viděli v jiných funkcích,“ doplnil. Předseda dolní komory pak vyzval poslance, aby nezatěžovali jednání předvolební rétorikou.

„Musím zde však apelovat zejména na jednotlivé poslance, aby nezatěžovali dále jednání Poslanecké sněmovny zbytečnou předvolební rétorikou, odbočováním od tématu, či dokonce vzájemnými urážkami. To nejen, že nikam nevede, ale především tím riskujeme další znechucení občanů politikou,“ apeloval Vlček.

„Jde o to, aby Sněmovna odváděla plnohodnotnou, vysoce aktivní a odpovědnou činnost co nejdéle to bude možné a nenechávala se strhnout předvolebním bojem. Jsme v situaci, kdy si to už prostě nemůžeme dovolit,“ vysvětil Vlček, který přidal ještě apel na morální cítění a vzájemnou vstřícnost poslanců.

Poslanci si musí opět zjednat respekt u voličů, míní Vlček

Podle Vlčka dolní komora zažívá zmrtvýchvstání. „Obrazně řečeno zažíváme nyní jakési zmrtvýchvstání, které je pro nás velkou lekcí. A zároveň nám dává i nečekanou šanci. Všechno to dobré a pozitivní, co výkon našich poslaneckých mandátů provázelo, musíme probudit v sílu, která nám opět zjedná respekt u našich voličů. A ten je bohužel aktuálně velmi nízký,“ míní.

Na Vlčkův proslov reagoval místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za potlesku v levé části jednacího sálu prohlásil: „Ano, to bylo slovo předsedy. A teď chutě do práce“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám