Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud dal Dělnické straně čas na obhajobu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, pko

Nejvyšší správní soud v Brně se ve středu začal zabývat návrhem kabinetu premiéra Jana Fischera na zrušení Dělnické strany (DS) a stranu vyzval, aby se k návrhu do 15. listopadu vyjádřila. Vláda zastoupená advokátem Tomášem Sokolem podala návrh 23. září. V minulosti se již kabinet premiéra Mirka Topolánka o stejný krok neúspěšně pokusil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Příznivci krajně pravicové Dělnické strany shromáždění před místem konání kongresu ODS.

Článek

Celý 80stránkový návrh soud zašle Dělnické straně. Jsou v něm podrobně popsány důvody, proč by měla být strana zrušena. Poté, co strana poštou návrh obdrží, Nejvyšší soud jej zveřejní na svých internetových stránkách.

„Jednalo se jen o pracovní poradu soudců, o samotném návrhu na rozpuštění DS se vůbec nemluvilo, šlo spíše o to, jaký postup bude bezprostředně následovat. Strana nyní obdrží spis, aby mohla reagovat, předložit vlastní důkazy, zajistit si případně služby advokáta,“ vysvětlil mluvčí NSS František Emmert po zasedání soudu.

Volební senát na středeční schůzi současně rozhodl o pokračování řízení ve věci vládních návrhů na rozpuštění nebo pozastavení činnosti dalších tří politických stran, které bylo přerušeno z důvodu vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny. Jedná se o Balbínovu poetickou stranu, Volbu pro Mladou Boleslav a ZVON.

„Návrhy na rozpuštění či pozastavení činnosti tří jmenovaných politických stran souvisí s nedostatky v jejich finančních zprávách, které jsou povinny každý rok předkládat Poslanecké sněmovně,“ vysvětlil mluvčí. 

Návrh měl být propracovanější

Materiál na zrušení DS má několik desítek stránek a více než 90 příloh. Součástí návrhu jsou i obrazové a audiovizuální záznamy. Ministr vnitra Martin Pecina řekl, že nynější návrh by měl být propracovanější. Vychází mimo jiné i z analýzy prvního rozsudku.

Letos v březnu ministerstvo vnitra s návrhem na rozpuštění DS u Nejvyššího správního soudu neuspělo. [celá zpráva]

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas Novinkám po rozhodnutí kabinetu řekl, že jej víceméně očekával. "Nemáme se čeho obávat," řekl Vandas, který předpokládá, že strana u Nejvyššího správního soudu uspěje stejně jako v prvním případě a k jejímu zrušení nedojde. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám