Hlavní obsah

Pencovy svazky StB na internetu nefungují, kvůli hrozbě pokuty

Milkovice

Vyhledávání v databázi někdejší Státní bezpečnosti (StB) na internetových stránkách bývalého disidenta Stanislava Pence www.svazky.cz od úterý nefunguje. Subjekt poskytující Pencovi místo na webu se zalekl pokuty až deset miliónů korun, kterou mu dopisem pohrozil Úřad pro ochranu osobních údajů, a vyhledávač vypnul.

Článek

Úřad poskytovatele upozornil na to, že aplikace vyhledávání v počítačových registrech StB zvaných EZO (evidence zájmových osob) údajně porušuje zákon o ochraně osobních údajů, protože zpracovává údaje osob bez jejich souhlasu. Penc to odmítá. "Podle archivního zákona se těchto materiálů StB netýká ochrana osobních údajů jako jiných materiálů," řekl. Dodal, že jeho osobně ve věci údajného porušení zákona úřad nevyslechl a ani nepožádal o vysvětlení.

Podle mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové na úřad přišly stížnosti několika lidí, že jejich údaje jsou zveřejňovány bez jejich souhlasu. "To je porušením zákona o ochraně osobních údajů. Proto inspektor úřadu upozornil providera, který zveřejňuje tato údaje, na jeho odpovědnost," řekla. Dodala, že z reakce poskytovatele místa na webu je zřejmé, že si uvědomuje, co udělal.

Stránky, na nichž šlo vyhledat jména statisíců lidí, kteří údajně měli co do činění s StB, chce Penc nově prezentovat na internetu sám, bez pronajímatele webového prostoru. Věří tomu, že se mu změnu podaří udělat během několika dnů. "Útok úřad pak bude moci směřovat proti mně, a ne proti někomu, kdo s obsahem stránek nemá nic společného," řekl Penc. Odhadl, že od července měly stránky několik miliónů přístupů.

Stránky www.svazky.cz Penc spustil v červenci. Ke zveřejnění seznamů ho prý přimělo chování Ústavu pro studium totalitních režimů a jemu podřízeného Archivu bezpečnostních složek. Podle Pence si monopolizují pohled na historii, zatajují informace a ke zveřejnění vybírají mediálně vděčné kauzy. Ředitel ústavu Pavel Žáček kritiku odmítl, Penc se podle něj navíc vlamuje do otevřených dveří. Elektronické registry jsou zatíženy chybami, varoval Žáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám