Hlavní obsah

Senátoři předložili nový návrh na ústavní přezkoumání Lisabonu

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Skupina senátorů zejména z ODS v úterý předložila Ústavnímu soudu dlouho ohlašovaný návrh na další přezkoumání Lisabonské smlouvy, která má určit pravidla budoucího fungování EU. Oznámil to jejich zástupce Jiří Oberfalzer. Ústavní soud projedná návrh předčasně.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátoři ODS (zleva) Petr Pakosta, Jiří Pospíšil a Jiří Oberfalzer

Článek

Kritici jejich krok pokládají za obstrukci kvůli oddálení ratifikace smlouvy. Podle nich to ohrozí pozici a vliv ČR v rámci unie.

Předseda ODS Mirek Topolánek na úterním setkání se šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem před podáním ústavní stížnosti varoval a upozornil, že pokud se bude ratifikace smlouvy v ČR dále protahovat, mohla by země skončit bez eurokomisaře. Topolánek také uvedl, že s přijetím Lisabonu spojí svou politickou kariéru. [celá zpráva]

K podání senátorů se v úterý vyjádřila i vláda. Kabinet na základě právní analýzy konstatoval, že senátní návrh je "v první části neopodstatněný a ve zbývající části obsahuje požadavky, kterými Ústavní soud není dle názoru vlády příslušný se v tomto řízení zabývat".

Senátoři se na Ústavní soud v souvislosti s Lisabonskou smlouvou obracejí již potřetí. Vláda předpokládá, že poté co se ÚS vyjádří k nynějšímu podání senátorů, nemělo by již ratifikaci bránit nic v cestě. "Případná další podání by mohla být vnímána jako obstrukce ratifikace," upozornil kabinet.

Na výsledek jednání ÚS čeká podle svého předchozího vyjádření prezident Václav Klaus. Teprve po jeho podpisu ČR smlouvu ratifikuje. Mluvčí Ústavního soudu Tomáš Langášek uvedl, že soudci projednají návrh předčasně.

Reklama

Výběr článků

Načítám