Hlavní obsah

Papež se rozloučil s Českem a odletěl

• Aktualizováno

Třídenní návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice končí. Jeho cesta vyvrcholila pondělní mší na Proboštské louce u Staré Boleslavi. Hlava katolické církve se v místě zrození legendy poklonila památce sv. Václava. V neděli sloužil papež mši v Brně pro zhruba 120 000 lidí, v sobotu se poklonil pražskému Jezulátku. Zpět do Říma jej dopraví český vládní speciál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež se naposledy loučí s Českou republikou před odletem do Říma

Článek

18.50 - "Všechno proběhlo v naprostém pořádku, dokonce jsem měl možnost se na to Svatého otce zeptat a použil slova nádhera. Zpočátku jsme nevěděli, že se bude při vystupování z auta zdravit s běžnými lidmi, ale i to proběhlo bez komplikací. Podávali mu ruce, hladili mu je, ale neopakovalo se jako v případě amerického prezidenta, že by mu někdo sáhnul na hlavu,“ shrnul Lubomír Kvíčala, šéf ochranné služby, jehož lidé se po celou dobu starali o papežovu bezpečnost.

18.12 - Letadlo s papežem Benediktem XVI. vzlétlo. Návštěva hlavy katolické církve v České republice skončila.

18.07 - Český vládní speciál roluje po letištní ploše. Bývalý mluvčí exprezidenta Václava Havla a odborník na protokol Ladislav Špaček v ČT připomněl, že poskytnutí vládního speciálu k cestě domů je neobvyklé a je výrazem mimořádné náklnnosti k hostu.

18.00 - Papež naposledy pokynul lidem a nastoupil do letadla.

17.55 - S papežem se loučí předsedové Sněmovny a Senátu, ministr zahraničí, představitelé církve, armády i prezidentské kanceláře.

17.53 - Projev papeže pokračuje anglicky. Poděkoval představitelům státu, církve, organizátorům návštěvy i věřícím. "Kéž vám všem Bůh žehná," zakončil své rozloučení opět v češtině.

17.49 - Papež začal proslov česky. "Děkuji za štědrou pohostinnost, které se mi dostalo v této nádherné zemi," řekl Benedikt XVI. a popřál prezidentovi i biskupovi Václavovi Malému k jmeninám.

17.48 - Klaus vyzval papeže, aby příště zůstal déle, a poděkoval mu za návštěvu.

17.46 - Václav Klaus pronáší proslov v italštině. Děkuje papežovi za jeho slova, která nejsou vždy "politicky korektní", a za slova o "nové naději", nad kterými se budeme zamýšlet.

17.43 - Státními hymnami Vatikánu a České repulibky začal oficiální rozlučkový ceremoniál. Promluví prezident Klaus, po něm se slova ujme Benedikt XVI.

17.39 - Papež přichází na plochu starého letiště v Ruzyni. Opět ho doprovází prezident Václav Klaus.

17.13 -  Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho se při papežově obědě s biskupy nehovořilo o nástupci kardinála Miloslava Vlka. Ústředí katolické církve ale podle Lombardiho návrhy kandidátů zná.

17.00 - Papež se v rozhovorech s Klausem sice zajímal o politickou situaci v ČR, ale nijak ji nekomentoval, řekl prezident. Více ho zajímalo dění v Německu po tamních parlamentních volbách. Podle Klause Česko přijalo papeže jako fungující země, současná složitá situace návštěvu nijak nepoznamenala.

16.59 - Prezident Václav Klaus se na starém ruzyňském letišti loučí s papežem. Návštěvu pontifika označil mimořádně úspěšnou.

16.30 - Doprava v okolí Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi už se vrátila k normální hustotě. Po skončení mše ji brzdily jen autobusy, které vozily poutníky v rámci kyvadlové dopravy z Prahy. Až na jednu drobnou kolizi na parkovišti ale policisté nemuseli řešit žádnou dopravní nehodu, řekla mluvčí policie Praha-venkov Štěpánka Zatloukalová.

16.27 - Většina poutníků už opustila Starou Boleslav. Záchranáři během papežské mše zasahovali u 14 kolapsů a dvou podezření na infarkt. Péči lékařů si vyžádaly také dva epileptické a jeden astmatický záchvat. Sanity odvezly celkem deset lidí, z toho sedm skončilo v nemocnicích, řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

14.43 - Papež v koloně vozidel odjíždí z Pražského hradu. V Arcibiskupském paláci poobědval s biskupy. Nyní míří zpět na Apoštolskou nunciaturu, kde ho čeká rozloučení. Z Prahy má odletět v 17.45.

11.47 - Papež pozdravil věřící ze Slovenska, Polska a Německa v jejich rodných jazycích. Požehnal mladým věřícím. Bohoslužba končí starým svatováclavským chorálem. Desítky lidí museli ošetřovat záchranáři v improvizovaných ordinacích. Jsou dehydrovaní a vyčerpaní. Asi šest lidí skončilo v nemocnici. Tam sanitka odvezla například muže s podezřením na infarkt nebo jednoho s epileptickým záchvatem. Kromě toho lékaři řešili odřeniny, bolesti hlavy či vyvrknuté kotníky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Benedikt XVI. při mši u Staré Boleslavi

11.31 - Zástupci mladých věřících předali papeži šek na téměř 300 000 na podporu charitatních projektů v Africe. Osobní dar pak představovalo fotoalbum dokumentující setkáníkřesťanské mládeže. Papež za dary poděkoval a v krátkém projevu se obrátil k mladým, aby při svém hledání štěstí pečlivě volili své kroky.

11.00 - Bohoslužba se  bude pokračovat symbolickým přijetím Kristova těla a krve v podobě hostií a vína.

10.42 - Papež vyzývá věřící, aby poděkovali společně Bohu za to, že dal této zemi sv. Václava. Přítomní jsou vyzváni k tiché meditaci nad papežovými slovy. Následuje píseň Věřím v jednoho Boha a po ní přímluvy doprovázené hromadnou prosbou "Pane smiluj se".

10.24 - Papež krátce česky pozdravil přítomné a pokračuje projevem v italštině. Srdečně pozdravil kardinály a další duchovní, poblahopřál k jmeninám prezidentovi a všem Václavům i všem obyvatelům Česka k státnímu svátku. Vyzdvihl sv. Václava jako vzor hodný následování.  "Nejsou to hmotné věci, které by uspokojily věčnou touhu po nalezení cesty štěstí. Nestačí působit zdáním dobrého a čestného člověka, je třeba jím skutečně být," zdůraznil mimo jiné Benedikt XVI.

10.05 - Papež zahajuje latinskou modlitbu s prosbou Bohu za odpuštění hříchů. Po zpěvech a čtení z Bible. Jáhen, který bude předčítat z evangelia sv. Matouše, požádal nejprve papeže o požehnání.

09.58 - Papež okuřuje okolí oltáře, stoupající kouř symbolizují stoupání modliteb k Bohu.  Arcibiskup Vlk vítá papeže jménem přítomných i jménem celé veřejnosti, protože výročí zavraždění sv Václava je národním svátkem.

09.53 - Průvod duchovních zamířil k oltáři pod širým nebem, kde bude sloužena mše. Bohoslužbu doprovází několik hudebních těles. Přichází papež Benedikt XVI. se zlatou berlí ve tvaru kříže (po svém předchůdci z 19 století, papeži Piovi IX.).

09.34 - Na Proboštské louce u Staré Boleslavi vítá papeže projíždějícího v papamobilu přibližně 40 000 věřících. Sbor zpívá chorál a vítá ho slovy: "Ty jsi Petr, moje skála." Dav fotbalově skanduje: "Be-ne-de-to!"

09.07 - Papež se v basilice zdraví přítomnými starými kněžími, kteří jsou již často nemohoucí a v péči řádových sester v místním specializovaném církevní, zařízení. Za zvuků varhan papež odjíždí na Proboštskou louku, kde se má konat masová mše pod širým nebem. Před příjezdem na louku si přesedl do papamobilu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Papeže se zdraví se starými kněžími v basilice sv. Václava ve Staré Boleslavi, kteří žijí ve zdejším pečovatelském domě.

08.53 - Benedikt XVI. přijíždí s mírným zpožděním o proti plánovanému programu do centra Staré Boleslavi za zvuků kostelních zvonů. Vítá ho kardinál Vlk a s celým doprovodem míří do baziliky sv. Václava, kde hosta vítají krajští zastupitelé a duchovní. Papež pak s celým doprovodem prohlédl místo, které je spojeno se zavražděním knížete Václava a uctil světcovy ostatky, u nichž se tiše pomodlil. Benedikt XVI. se na závěr prohlídky zapsal se do pamětní knihy města a dostal i kopii Palladia země české, ochranného obrazu českých zemí.

Bazilika sv.Václava
Baziliku sv. Václava dal nad starobylým kostelem sv. Kosmy a Damiána vyzdvihnout kníže Břetislav. Byla vysvěcena roku 1046 a chránila místo, kde stával dřevěný kostelík Boleslavova hradu, místo umučení a prvního hrobu knížete Václava. Mučednickou smrt Přemyslovce Václava ve Staré Boleslavi popisují různé legendy. Nejčastěji se vypráví, jak kníže Václav přijíždí na návštěvu k svému bratru Boleslavovi. I přes varování přátel zůstává na noc a v pondělí ráno 28. září roku 929 nebo 935 je zavražděn Boleslavem a jeho lidmi cestou na ranní bohoslužbu právě u dveří kostelíka sv. Kosmy a Damiána. Legendy také popisují převezení ostatků knížete Václava z prvního hrobu ve Staré Boleslavi do tehdejší rotundy sv. Víta a s tím spjaté počátky uctívání knížete jako svatého patrona země České.

08.23 - Kolona s papežem přejíždí z centra Prahy do Staré Boleslavi.

06.00 - Doprava ve směru na Starou Boleslav je podle policie plynulá a parkoviště ještě nejsou plná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Papeže očekávaly od ranních hodin na Proboštské louce tisíce lidí.

04.00 - Od brzkých ranních hodin začali proudit na Proboštskou louku u Staré Boleslavi první poutníci, kteří se chtějí zúčastnit mše sloužené Benediktem XVI. V nedalekém stanovém městečku přenocovalo zhruba 10 000 lidí.

Program návštěvy papeže - pondělí, 28. září 2009
8:50Návštěva baziliky sv. Václava
9:45 -12:15Mše svatá u příležitosti Národní svatováclavské pouti
13:15Oběd s biskupy v prostorách Arcibiskupského paláce
16:45Rozloučení s Apoštolskou nunciaturou
17:15Závěrečný ceremoniál a promluva na ruzyňském letišti
17:45Odlet do Říma

Reklama

Související témata:

Související články

Dálnice D1 kvůli papežovi zmlkla

V sobotu v osmnáct hodin a pět minut se na úseku dálnice D1 mezi 196. a 203. kilometrem stalo něco zcela neobvyklého. Provoz v obou směrech ustal a rozlehlo se...

Papež v Brně sloužil mši pro 120 tisíc lidí

Na 120 tisíc poutníků se sešlo v neděli v areálu letiště Brno-Tuřany, kde přivítali papeže Benedikta XVI., který zde od 10:00 sloužil mši. Akce si už vyžádala...

Výběr článků

Načítám