Hlavní obsah

Nešlo nám o peníze, ale o spravedlnost, tvrdí kardinál Vlk

Kardinál Miloslav Vlk hovořil v neděli s Václavem Moravcem v Otázkách České televize. Popřel, že by církvi šlo v ČR o majetek, a naopak naznačil, že po mamonu toužící nevěřící způsobili ekonomickou krizi.

Článek

Kardinál Miloslav Vlk odpověděl na otázku Václava Moravce, že je přesvědčen, že jednou z příčin ekonomické krize je klanění se mamonu.

Většina ateistické veřejnosti si přitom spojuje církev s touhou po majetku, mimo jiné kvůli sporům o svatovítskou katedrálu. "Nám šlo o spravedlnost," tvrdí Vlk.

Kvůli krizi je církev připravena odložit majetkové vyrovnáví se státem. Vlk ale navrhuje, že by vláda už teď mohla předložit návrh novely zákona o církvích, současný zákon je prý nepřijatelný.

Nebyl jsem úspěšný, řekl Vlk

Vlk, jemuž končí mandát, nepovažuje své skoro dvacetileté působení ve funkci za úspěšné.

"De facto za těch 20 let jsem na rovině církevně-politické nedosáhl vlastně téměř nic," řekl v ČT. Zmínil odklad majetkového vyrovnání, nepřijetí novely církevního zákona i to, že svatovítská katedrála patří stále státu a že nebyla ratifikována česko-vatikánská smlouva.

Pokorný Klaus 

"Když jsem poslouchal projev pana prezidenta, nabyl jsem dojmu, že se něco mění," poznamenal Vlk. Projev byl prý velice křesťanský. Nevyloučil, že by z těch slov mohlo vyplývat, že Klaus se stal pokorným.

Vlk nesdílí názor, že Česko je nejateističtější zemí. Také si nemyslí, že většina mládeže se kloní k protestantským církvím.   

Kdo ho vystřídá ve funkci, prý Vlk netuší.

Reklama

Výběr článků

Načítám