Hlavní obsah

Papeže v Praze přivítaly davy lidí, promluvil k nim česky

Novinky, Stanislav Dvořák
Praha
Aktualizováno

Návštěvu papeže v Praze v sobotu neprovázely žádné problémy, vítali ho politici i davy věřících, z nichž velká část pocházela ze zahraničí. Papež se pomodlil u Pražského Jezulátka a věnoval mu zlatou korunku. Letadlo s papežem Benediktem XVI. přistálo v 11:18 na ruzyňském letišti v Praze.

Článek

Papeže přivítal prezident Václav Klaus s manželkou. Po dvou krátkých projevech se papež vydal po evropské třídě do centra Prahy. Cesta nezpůsobila žádné dopravní problémy a ani později se nestaly žádné incidenty.

Kolona se Svatým otcem dorazila do Karmelitské ulice po dvanácté a byla bouřlivě vítána davem věřících. Lidé zpívali a jásali. Slyšet bylo stejné provolání i ve slovenštině, angličtině, italštině, lidé také provolávali "Aleluja". V Karmelitské ulici bylo také mnoho polských turistů.

Na schodech před kostelem Panny Marie Vítězné papeže oficiálně přivítal pražský primátor Pavel Bém (ODS) a předal mu jako projev respektu symbolický klíč od města. Hlava katolické církve se následně podepsala do zlaté knihy města.

Foto: Petr Horník, Právo

Papež Benedikt XIV. v doprovodu kardinála Miloslava Vlka v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně, kde uctil sošku Pražského Jezulátka.

Papež se pomodlil za děti

Papež kostel navštívil kvůli pražskému Jezulátku, u kterého se pomodlil a daroval mu zlatou korunku. Ve svém proslovu papež uvedl, že pražské Jezulátko svou dětskou něhou zpřítomňuje boží blízkost a lásku. Pomodlil se proto za děti, které jsou obětí násilí a různých forem zneužívání, ale také za rozvrácené a nevěrné rodiny. Otčenáš pronesl v češtině.

"Myslím na na vaše rodiny a rodiny po celé světě, na jejich radosti a starosti. Sjednoťme se v modlitbě a prosme u Jezulátka o dar jednoty a svornosti pro všechny rodiny," uvedl mimo jiné papež, podle něhož stabilní a jednotné rodiny jsou důležité pro skutečný pokrok společnosti a pro budoucnost lidstva.

Při vstupu papeže do kostela zpívaly děti z Jablonce nad Nisou v kostele chorál, který byl složen pro příležitost návštěvy papeže.

Poté položil před sošku svůj dar - zlatou korunku. Papeže oficiálně přivítal biskup Jan Graubner. Benedikt XVI. pak v italštině předneseném projevu vyzdvihl význam Pražského Jezulátka a vyzval věřící k modlitbě. 

Pražské Jezulátko

  • Soška, kterou vyhledávají poutníci z celého světa. Kult pražského Jezulátka je rozšířen v celém světě, podle expertů paradoxně v Česku se o něm tolik neví.
  • Původní majitelka asi půlmetrové sošky, vévodkyně Marie Manriqueová de Lara, ji dostala darem, když se v 16. století vdávala do Čech. Její ovdovělá dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné.
  • Soška je podle odborníků doložena v 16. století, mohla by ale být i starší. Její jádro je vyřezáno ze dřeva potaženého pravděpodobně plátnem a barevným voskem.
  • Podle legendy se Ježíšek zjevil španělskému mnichovi, který podle jeho podoby vymodeloval voskovou sošku. Podle další legendy vlastnila sošku svatá Terezie od Ježíše, zakladatelka bosých karmelitek. Darovala ji prý své přítelkyni, jejíž dcera se chystala na cestu do Prahy.
  • Korunka, kterou sošce malého dítěte věnoval nyní i Benedikt XVI., patří vedle oblékání do oblečků k tradici Jezulátka. Ta, která v současné době zdobí Jezulátko, byla vyrobena v letech 1810 až 1820. Kromě ní má ještě jednu z roku 1767. Obě pocházejí z dílen pražských zlatníků. Královskou korunku, kterou daroval Jezulátku papež, zdobí mimo jiné osm mušlí, které jsou symboly svatého Augustýna. Pod křížkem korunky se skrývá nápis s datem papežova daru. Korunku obohatily také pravé perly a granáty. Korunka je pozlacená, vyrobena je ze stříbra, vyleštěna ručně achátem. Předmět se nacházel ve speciální dřevěné truhličce vystlané bílým sametem. Zvenku truhličku zdobí bílá kůže s papežským znakem ve stříbře.

Papež při odchodu z kostela osobně pozdravil několik věřících, kteří čekali venku. Davy lidí pak lemovaly ulici vedoucí na Újezd, kudy se papež od kostela vydal ve známém bílém voze. V něm seděl spolu s kardinálem Miloslavem Vlkem a kynul lidem, kteří jej zdravili.

Reklama

Výběr článků

Načítám