Hlavní obsah

Topolánek chystá opratě na Fischera

Právo, ada, jov, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Páteční schválení úsporného balíčku odstartovalo pro Fischerovu vládu novou kapitolu. Po rozpočtu, který příští týden musí poslat do Sněmovny, ji čeká práce na novém programu. Premiér chce na jeho tvorbě spolupracovat s politickými stranami. Program totiž podle něho bude "průsečíkem pohledu na svět politických stran a vlády“. Od stran očekává, že v nejbližší době určí mandát pro jeho vládu až do květnových voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota, šéf ODS Mirek Topolánek a premiér Jan Fischer (zleva) při jednání ve Sněmovně.

Článek

Během následujících jednání ale podle něho strany musejí počítat s tím, že všech schůzek se bude aktivně účastnit již i představitel vlády.

"Už to nebude čistá odvozenina čistě politických debat politických subjektů,“ prohlásil premiér s tím, že vláda si musí vytvořit mechanismus komunikace se stranami.

Už v pátek se chopil iniciativy šéf ODS Mirek Topolánek, který vyzval předsedy "demokratických parlamentních stran" k diskusi nad mandátem vlády, ještě než se sejdou s Fischerem.

Do té doby by ale podle Topolánka ministři Fischerova kabinetu neměli dělat „žádné zásadní personální nebo exekutivní změny“ a "žádná rozhodnutí, která nejsou součástí mandátu překlenovací vlády".

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je přesvědčen, že vláda je nyní stabilizovaná a podle něho k tomu přispěla i ochota soc. dem. k ústupku při jednání o balíčku.

"Myslíme si, že strany, které se zúčastnily na vytvoření úřednické vlády, což kromě nás byla také ODS, dále Strana zelených, by měly spolu začít rychle debatovat, také debatovat s vládou Jana Fischera, o dodatku vládního prohlášení,“ řekl Paroubek.

ČSSD netrvá na jednání o důvěře

Až bude mít vláda program, Fischer se nebrání ho představit ve Sněmovně. „Považoval bych to i za slušné, protože to bude veřejný dokument. Jak se potom bude projevovat podpora či důvěra vládě, to nechme ještě jako výsledek těch jednání,“ reagoval na dotazy, zda hodlá předstoupit před Sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry.

V programu se objeví „věci neodkladné, se kterými jsme nepočítali, ale z této země je vítr neodvál. Jsou před námi různé typy privatizací, pokračování prací na důchodové reformě a mnoho dalších problémů,“ řekl premiér. Vláda se podle něho určitě bude věnovat i novému občanskému zákoníku, po kterém volá Topolánek.

Podle Paroubka není hlasování o důvěře nutné. „Jiná alternativa nežli úřednická, nestranická vláda není prostě možná,“ míní. Šéf ČSSD nejmenoval požadavky. Uvedl pouze, že by měla vypadnout zakázka na odstraňování ekologických škod za 115 miliard.

Podle lídra soc. dem. by se mělo do čtrnácti dnů vyřešit i obsazení postu českého eurokomisaře.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE: Jednání Sněmovny o Janotově balíčku

Poslanci by se měli v pátek zabývat asi dvacítkou pozměňovacích návrhů k úspornému balíčku opatření ministra financí Eduarda Janoty na snížení schodku rozpočtu...

Výběr článků

Načítám