Hlavní obsah

Chlapci selhávají plíce, VZP odmítá matce hradit pobyt v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kontroverzní postup zvolila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v případě 18letého postiženého chlapce, který je od ledna v ostravské nemocnici kvůli selhávání plic. Po třech měsících přestala hradit jeho matce pobyt v nemocnici s tím, že z medicínského hlediska není potřeba, informovala v pátek Česká televize. Přítomnost matky ale podle ČT doporučují sami lékaři, protože chlapec bez ní upadá do záchvatů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Osmnáctiletý Petr Kopl prodělal ve třech letech operaci srdce, při které došlo k otoku mozku. Od té doby je těžce postižený a téměř nehybný. Od ledna je kvůli selhávání plic v nemocnici, odkud se nedostane dřív, než dostane domácí plicní ventilátor.

Protože je pacient bytostně závislý na přítomnosti své matky, pobývá s ním Marcela Koplová celou dobu v nemocnici. VZP ale její pobyt hradila jen první tři měsíce, o další proplácení přitom pojišťovnu žádali sami lékaři kvůli vysoké fixaci chlapce na matku, ale marně.

"Byly shledány důvody, že další pobyt maminky je ze sociálních důvodů, nikoliv z toho lékařského, medicínského hlediska," řekl ČT mluvčí ostravské pobočky VZP Aleš Zbožínek.

Takové dělení ale lékaři oslovení televizí odmítají s tím, že medicína má vždy sociální aspekt. Podle ošetřujícího lékaře je přítomnost matky součástí léčebného programu. "V její nepřítomnosti dostává (chlapec) nervové záchvaty, křeče, je dekompenzovaný dechově," uvedl lékař.

VZP ale platit nechce a navrhuje, aby pobyt matky platil například odbor sociální péče ostravského magistrátu nebo Moravskoslezského kraje. Kraj to však odmítá s tím, že k podobnému hrazení nemá kompetenci.

Koplová si tak od dubna hradí pobyt v nemocnici sama, kvůli čemuž se značně zadlužila. "Něco jsem měla ušetřeno a něco jsem si musela půjčit, protože mi nic jiného nezbývalo," řekla Koplová, která se o syna stará sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám