Hlavní obsah

Hradní přípravy na papeže: pochodování, vítání, ale i stopování času

Právo, Jan Rovenský
Praha

Přípravy na sobotní uvítání papeže Benedikta XVI. jsou na Pražském hradě v plném proudu. Pracovníci protokolu, ochranka a hradní stráž již od pátečního rána pilně nacvičovali na akci, která do složitosti a rozsahu předčí i návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy. Právo jako jedno z mála médií dostalo příležitost se do zákulisí příprav na Hrad podívat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf protokolu Jindřich Forejt

Článek

Ve Španělském sále cvičili příchod a odchod papeže a prezidentského páru ředitel protokolu Jindřich Forejt, šéf tiskového odboru Radim Ochvat a další pracovníci hradní kanceláře. Ředitel protokolu se stopkami v ruce pochodoval po sále za tónů slavnostního hudebního doprovodu - otevření dveří, průchod sálem a usazení hosta musí být načasováno na vteřinu přesně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf protokolu Jindřich Forejt při nácviku se stopkami

Do slavnostně vyzdobeného Španělského sálu se dostavili také členové České filharmonie, kteří papeži, prezidentu Václavu Klausovi a představitelům veřejného a kulturního života při zítřejším večerním setkání zahrají skladbu Te Deum.

Na třetím nádvoří zase brzy ráno nacvičovala u červeného koberce slavnostní uvítání a pochod Hradní stráž, jejíž příslušníky zvídavě pozorovala skupinka japonských turistů.

Podle Forejta je nynější třídenní návštěva něco, co dosud za dobu svého působení ve funkci ředitele protokolu nezažil. "Je to něco jedinečného. Úplně nejobtížnější bylo udržet co nejvíc tajemství, aby svatý otec měl milé překvapení,“ prohlásil Forejt. "Co se týče logistiky, ne vždy zařizujeme veřejné akce pro tisíce lidí jako jsou bohoslužby, staráme se o VIP hosty, zajišťujeme přesuny a tak dále,“ dodal. 

Foto: Milan Malíček, Právo

Dolaďování detailů

Za Pražský hrad se na přípravách podílí zhruba sedm osob a stejný počet je i na vatikánské straně. Prezident Klaus s manželkou Livií bude s Benediktem XVI. hovořit asi třicet minut v Habsburském sále a dary papeži předá v přilehlém Brožíkově salónu.

Dojde i na české pivo

Na dotaz, zda měl Benedikt XVI. nějaké zvláštní požadavky, Forejt odpověděl: "Překvapilo nás, jak velice náročný program po všechny tři dny Vatikán odsouhlasil. Papežovi je dvaaosmdesát let, odpovídá to však jeho přání.“ 

Foto: Milan Malíček, Právo

Sál, v němž papež obdrží dary od prezidentského páru.

Podle Forejta je také velmi pravděpodobné, že papež ochutná české pivo. "Při papežských návštěvách nejsou organizovány společenské podniky jako jsou státní večeře nebo obědy. Svatý otec bude obědvat se členy svého doprovodu a poslední den s českými a moravskými biskupy. Myslím si ale, že na české pivo dojde,“ prohlásil. 

Papamobilem pojede od Jezulátka

Pražané, kteří budou chtít papeže spatřit na vlastní oči, budou mít podle Forejta několik možností. "Svatý otec chce vidět co nejvíce lidí. Sám to říkal. Občané ho uvidí hned po příletu, v Karmelitské ulici u Pražského Jezulátka a při příjezdu na Pražský hrad,“ uvedl. 

Foto: Milan Malíček, Právo

Papež přinese Pražskému Jezulátku korunku.

Forejt nechtěl specifikovat, po jaké trase papež pojede svým papamobilem. "Rozhodl, že kdekoli budou lidé, tak papamobil použije. Myslím si, že když občané přijdou k Pražskému Jezulátku, tak nebudou zklamáni,“ prozradil. 

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražské Jazulátko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám