Hlavní obsah

Rektor ZČU odvolá děkana filozofické fakulty v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rektor Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni Josef Průša odvolá děkana filozofické fakulty Ladislava Cabadu. Akademický senát poukazoval na jeho manažerská selhání. Kritická situace je i na právnické fakultě, jejíž proděkan je podezřelý z opsání své dizertační práce. O řešení situace na této fakultě se má rozhodnout v úterý.

Foto: Petr Eret, ČTK

Kritická situace je i na právnické fakultě. Její proděkan je podezřelý z opisování.

Článek

Rektor o personálním změně ve vedení filozofické fakulty rozhodl po pátečním jednání vedení univerzity s předsednictvem akademického senátu fakulty, který odvolání Cabady žádal. "Současná vyhrocená situace vyžaduje řešení. Na jednání byly dokladovány zásadní rozpory mezi akademickým senátem a děkanem, které vyústily ve ztrátu důvěry k děkanovi," uvedla ZČU ve svém prohlášení.

Podle Průši Cabada pravděpodobně ve své funkci skončí k 1. říjnu. Vyhlášeny budou nové volby, které by podle univerzity měly vést ke zvolení děkana se silným mandátem.

Průša ocenil podíl Cabady na vývoji fakulty pod jeho vedením, zejména úspěchy v oblasti výzkumu a vývoje, získávání národních i mezinárodních grantů a projektů, které jsou mezi novými humanitními fakultami ojedinělé.

Naopak za nevhodné ohodnotil mediální vyjádření akademického senátu. Akademický senát fakulty jednal o odvolání Cabady minulý pátek. Návrh podpořilo 13 z 15 členů senátu. Senátoři Cabadovi vytýkali nejednotný přístup k pracovištím fakulty, autokratické způsoby řízení a manažerská selhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám