Hlavní obsah

Poslanci si mírně snížili platy, napřesrok si ale výrazně polepší

Právo, Novinky, ada, nig, vč
Praha

Poslanci schválili čtyřprocentní snížení platů ústavních činitelů pro příští rok, které navrhla vláda. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky se snížení týká asi 4800 lidí a má ušetřit státnímu rozpočtu asi 127 miliónů korun.

Článek

Sociální demokraté navzdory ministrově varování navrhovali snížení o 20 procent a rozšíření okruhu představitelů státní moci, jichž by se to mělo týkat. Zelení navrhovali snížení o osm procent.

Náplastí na díru v rodinných rozpočtech ústavních činitelů je ale fakt, že od začátku roku 2011 se jejich příjmy výrazně zvýší. Jak je to možné? Na konci roku 2010 totiž skončí zmrazení platů ústavních činitelů, které trvá od roku 2007. Stejně tak skončí platnost přechodných úspor vyměřených pouze na příští rok a výpočet platů ústavních činitelů se vrátí do původních kolejí.

Podle pravidel se jejich platy odvíjí od trojnásobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok. Platy se tak budou vypočítávat podle průměru z roku 2009. V roce 2008 byl tento průměr 22 037 korun měsíčně, přičemž se dá očekávat, že letos ještě stoupne. Podle výpočtu za rok 2008 by se přitom jen základní hrubý plat poslance zvýšil o deset tisíc měsíčně, tedy ze současných 61 400 Kč na 71 400 korun.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám