Hlavní obsah

ON-LINE: Jednání Sněmovny o Janotově balíčku

Aktualizováno

Poslanci by se měli v pátek zabývat asi dvacítkou pozměňovacích návrhů k úspornému balíčku opatření ministra financí Eduarda Janoty na snížení schodku rozpočtu z 230 miliard na 155 miliard. Premiér Jan Fischer podmínil svou demisí schválení takového balíčku, který udrží deficit do 164 miliardami.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Premiér Jan Fischer při čtvrtečním jednání Sněmovny o Janotově balíčku

Článek

13:00 Sněmovna ukončila své jednání. Končí i on-line přenos na Novinkách.

12:56 Zákonodárci odhlasovali snížení platů ústavních činitelů o čtyři procenta.

12:29 Poslanci se nyní budou zabývat návrhem na snížení platů ústavní činitelů. I tento zákon se projednává v rámci legislativní nouze.

12:23 Druhým usnesením je výzva, aby vláda nesnižovala prostředky na platy zaměstnanců ve veřejném sektoru. I toto poslanci přijali.

12:21 Poslanci nyní hlasují o doprovodných usnesení V prvním z nich poslanci vyzývají vládu, aby valorizovala důchody. Tento návrh byl přijat.

12:19 Vystoupil premiér Jan Fischer, poděkoval za to, jak poslanci hlasovali, dohoda podle něj byla bolestivá.

12:16 Poslanci odhlasovali balíček úsporných opatření. Pro bylo 163 poslanců, proti 26, jeden poslanec se zdržel. Deficit rozpočtu na příští rok tak bude 162,8 miliard korun.

12:14 Vystoupil šéf klubu ODS Petr Tluchoř řekl, že balíček není balíčkem jeho strany, ale že ho podpoří i s pozměňovacími návrhy. "Nebyli jsem to my, kdo shodil vládu a zavinil tuto situace," řekl Tluchoř.

12:08 Předseda poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka řekl, že sociální demoktraré budou hlasovat pro balíček, protože by to jinak pro lidi s nízkými příjym byla špatná zpráva. "Není to dobrý kompromis, ale je to jediný mořný komrpomis," řekl.

12:00 Jednání Sněmovny pokračuje. vystoupil opět Pavel Kováčik. Podle něj se vláda a poslanci schválením balíčku obrací zády k lidem, kteří jsou na tom ekonomicky špatně. Strana bude hlasovat proti přijetí balíčku

11:46 ODS a ČSSD dospěly ke kompromisu, Janotův balíček s velkou pravděpodobností projde. Plyne to ze Zaorálkových slov.

11:45 Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že sociální demokracie nerezignuje na to, z čeho dnes ustoupili, například zvyšování podpor v nezaměstnanosti. Budou se to snažit prosadit ve Sněmovně formou novel zákonů.

11:31: Slovo si převzal šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podle něj budou mít návrhy velký dopad na občany. Úspory jsou podle něj na nesprávném místě. "Stát ušetří, to je pravda, ale mám pocit, že tu došlo ke stříhání ovcí a vlci zůstali neostříhaní," prohlásil Kováčik. Požádal o půlhodinovou přestávku na jednání komunistického klubu.

11: 30 Vystoupil ministr financí Eduard Janota a řekl, že doufá, že poslanci návrh chválí. Pokud to bude v této podobě, úspora bude ve výši 162,8 miliardy korun.

11:28 Poslanci ukončili hlasování o pozměňovacích návrzích.

11:24 Zdvojnásobení daně z nemovitosti, které mělo pomoci obcím, poslanci odmítli.

11:17 Další návrh poslance Miroslava Opálky (KSČM) na zvýšení podpor v nezaměstnanosti byl většinou ve Sněmovně smeten se stolu.

11:15: Poslanci hlasují o návrzích komunistického poslance Miroslava Opálka. Vznikla přitom debata, jakým způsobem se o návrzích bude hlasovat. Jedno z hlasování se opakovalo, protože bylo prohlášeno za zmatečné.

11:10:  Neprošel návrh komunistické poslankyně Miloslavy Vostré zrušit  dočasné zvýšení DPH. V původním návrhu ministra Janoty se předpokládá, že daně z přidané hodnoty vzrostou o jeden procentní bod z 19 na 20, respektive z 9 na 10 procent. DPH tak vzroste.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Úřednický premiér Jan Fischer (vlevo) a ministr financí Eduard Janota

11:08: Lidovecký návrh zvýšit zdanění hazardních her neprošel

11:07 Sněmovna se shodla na návrzích Petra Nečase. Ruší se tak vyšší zdanění příjmů nad 145 tisíc, snížení rodičovských příspěvků a porodného a dávek pro psotižené. 

11:02 Schůze Sněmovny pokračuje, poslanci předkládají své pozměňovací návrhy.

10:58 ČSSD ustoupila od požadavku vyšších podpor v nezaměstnanost, který blokoval dohodu mezi stranami. ODS je nyní přístupná dohodě o kompromisu s ČSSD. "Ano, je to pravda. Chceme, aby balíček byl schválen co největším počtem hlasů v Poslanecké sněmovně," potvrdil místopředseda ČSSD Milan Urban, že soc. dem. ustoupila od požadavku na zachování částí protikrizového zákona..

10:50 ČSSD a ODS se před hlasováním ještě snaží dohodnout na kompromisním řešení. Řekl to poslanec sociálních demokratů Jeroným Tejc. Je možné, že jeho strana ustoupí od požadavku na vyšší přídavky na děti a vyšších podpor v nezaměstnanosti.

10:39 Talmanová byla opět požádána Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) o vyhlášení další přestávky. Schůze by měla pokračovat v 11:00.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jiří Paroubek

10:33 Poslanci se sešli ve Sněmovně, Talmanová vyhlásila přestávku na pět minut.

10:00 ČSSD si vyžádala prodloužit přestávku schůze Sněmovny ještě o půl hodiny do 10:30.

9:13 Na návrh sociálních demokratů byla vyhlášena pauza do 10:00.

9:13 Miroslav Kalousek (TOP 09) zopakoval, že jeho strana nepodpoří žádné návrhy, které by zasáhly do vládního balíčku.

9:11 Místopředseda ODS Petr Nečas přednesl pozměňovací návrhy, na kterých se strany shodly ve středu - zachování porodného a rodičovského příspěvku a příspěvku na péči pro nemohoucí.

9:09: Schůzi řídí místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová, vyhlásila rovnou třetí čtení zákona. Balíček se projednává v legislativní nouzi, první dvě čtení tedy neprobíhají.

9:08: Poslanci se sešli ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám