Hlavní obsah

V Krkonoších vyschla část rašeliniště

– Turnov

Dlouhodobé sucho, které trápí Česko, způsobilo v Krkonoších vyschnutí jedné části úpského rašeliniště. Vyschly i některé potoky. Strážci Krkonošského národního parku sucho jako letos nepamatují.

Foto: ČTK

Článek

"V posledních týdnech v Krkonoších nebyly výrazné srážky. Když už pršelo, jednalo se o přívalové deště, které z hor rychle odtekly a navíc napáchaly značné škody," konstatoval ředitel KRNAPu Jan Hřebačka.

Rašeliniště je charakteristický biotop s obrovskou schopností zadržovat vodu. Vzniká rozkladem rostlinstva bez přístupu vzduchu. To se vrší na sebe a zadržuje vodu, na povrchu mohou vznikat malá jezírka.

Vysychají o potoky

Nynější sucho má negativní vliv zejména na říční ekosystémy. Menší množství vody v tocích znamená menší životní prostor pro ryby a vodní bezobratlé. "Ryby se udrží v korytě potoka, ale bezobratlí uvíznou na mělčině. Když ta vyschne, vše, co v ní žilo, zahyne," řekl odborný pracovník správy parku Josef Harčarik. Problémem podle něj je také časté opakování suchých období. Přirozený déšť totiž nedokáže vyrovnávat vodní bilanci v půdě a vláhový deficit se dál prohlubuje.

Sucho trápí celé Česko, ve středu před ním varovali meteorologové. Několik týdnů pořádně nepršelo, sucho je srovnatelné s tím v roce 2003. Pršet by mohlo začít příští týden. [celá zpráva]

Strážci parku upozorňují, že v rezervaci je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně. Právě zřejmě od nedopalku cigarety hořel minulou sobotu asi desetiletý les na svazích Kotle nad Dolním Dvorem. Požár na ploše téměř třetiny hektaru likvidovalo sedm jednotek hasičů a vrtulník. Na lese vznikla škoda asi za 6000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám