Hlavní obsah

Poslanci prohádali den, hlasování o Janotově balíčku se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká Sněmovna celý čtvrtek jednala o balíčku opatření ministra financí Eduarda Janoty. Strany se nedokázaly shodnout na původním znění a k balíčku po celodenní, chvílemi i ostré debatě podali pozměňovací návrhy. Poslanci poté schůzi přerušili do pátečního rána.

Článek

Poslanci začali o balíčku jednat v půl dvanácté a debata se protáhla do odpoledne. V podvečer skončila a poslanci začali předkládat pozměňovací návrhy. Čtyři například předložil lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Například chce vyšší zdanění hazardních her.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka například chce, aby Sněmovna přijala doplňující usnesení, v němž žádá vládu o valorizaci důchodů, pozměňující návrh v tomto smyslu ale nepřednesl.

Sněmovna by balíček podle vyjádření místopředsedy ODS Petra Nečase mohla schválit buď v původní podobě, pokud pozměňovací návrhy neprojdou, nebo i podobě, jak si ho představuje ČSSD. Poslanci ODS by pak možná sál opustili, tím snížili kvórum a umožnili přijetí zákona.

"Zda odejít ze sálu, zda se zdržet hlasování nebo zda hlasovat proti, se ještě budeme radit. Já osobně prosazuji to, abychom se nezúčastnili," řekl ČTK Nečas.

Fischer schválení podmiňuje setrvání ve funkci

Balíček úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty má snížit deficit rozpočtu na příští rok pod 170 miliard korun. ČSSD a KDU-ČSL prosazují úpravy balíčku i mimo rámec středeční dohody předsedů stran, což ODS kritizuje. Komunisté chtějí vlastní úpravy balíčku, včetně zavedení progresivní daně.

Premiér Jan Fischer přitom před poslanci oznámil, že pokud balíček neprojde nebo se razantně změní, bude to pokládat za signál, že jeho vláda nemá podporu Sněmovny.

Čtvrteční debatu poslanců opět provázely ostré výměny názorů, a to zejména mezi bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem a poslanci z řad ČSSD. [celá zpráva]

Jandák: každý týden popravit jednoho poslance

Debatu o balíčku Sněmovna skončila půl hodiny před koncem čtvrteční schůze. Zbylý čas věnovala projednávání návrhu na snížení platu ústavních činitelů. Ty by měly klesnout o čtyři procenta. Zelení navrhli, aby to bylo o osm procent. Snížení se týká platů poslanců, senátorů i soudců.

Zákonodárci by tím prý měli dát najevo, že rozumí, že se úsporná opatření dotknou obyvatel, a proto je dobré snížit platy i sobě. Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák v reakci na to se smíchem navrhl, aby se v tomto duchu každý týden jeden poslanec popravil.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek opět otočil, má další požadavky

Osud vládního úsporného balíčku je po čtvrteční schůzce lídrů stran nejistý. Předseda ČSSD Jiří Paroubek opět nedodržel včerejší dohody a snaží se navíc...

Výběr článků

Načítám