Hlavní obsah

Na papežské mše se chystá na 150 tisíc poutníků, přípravy vrcholí

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Přes sto tisíc věřících a asi tisícovka kněží se zúčastní nedělní bohoslužby s papežem Benedictem XVI. v Brně. Svátek svatého Václava pak při mši ve Staré Boleslavi oslaví na 50 tisíc křesťanů a 700 duchovních. Počítá se i s poutníky ze Slovenska, Polska, Německa a Rakouska. Seznámil s tím novináře ve čtvrtek biskup Václav Malý, který vyjádřil překvapení nad tím, že papežova návštěva budí větší zájem než v Rakousku.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní koordinátor návštěvy papeže Václav Malý

Článek

"Já jsem osobně překvapen a řekl bych, že je to nad očekávání poměrně velký počet lidí," řekl Malý. Podle něj zřejmě dorazí na mše více lidí, než při návštěvě Benedikta XVI. v Rakousku.

Malý nicméně připustil, že kdyby se návštěva konala na Slovensku, zřejmě by přilákala ještě více věřících, protože Slovensko je religióznější společnost. "S Polskem se to nedá srovnávat, protože Polsko je zemí, kde většina obyvatelstva se dodnes hlásí ke katolické církvi," podotkl rovněž.

Dále uvedl, že papež ve svých projevech zmíní i téma pádu totalitních režimů ve střední a východní Evropě před 20 lety. Bude se také zabývat vztahem víry a svobody. Témata víra, naděje a láska budou hlavními duchovními tématy papežových promluv a budou podle Malého vždy v projevech zdůrazňovány.

Papež posvětí desítky předmětů

Návštěvy papeže se tradičně využívá k požehnání relikvií. V Brně je připraveno pro Benedicta XVI. k požehnání celkem 57 předmětů. Nejznámější z nich jsou tři mohutné zvony. Kromě 39 základních kamenů pro kostely, kaple a kláštery jsou mezi nimi i zcela ojedinělé předměty jako například kopie deskového obrazu Panny Marie Rynecké pro Mariánský sloup ze Staroměstského náměstí v Praze, který by měl být obnoven. Původní sloup strhli vlastenci v roce 1918 při vyhlášení Československa.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Stavba kotvy - symbolu naděje

V areálu papežské mše u letiště v Brně - Tuřanech už stojí obří křesťanské symboly. Jedenáctimetrovou kotvu zvolil jako symboliku autor architektonického řešení brněnského areálu architekt Marek Štěpán, protože tématem návštěvy Svatého Otce v Brně je naděje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Stavba kotvy - symbolu naděje

"Kotva je umístěna na pomyslné duchovní ose areálu, která vede od starých Božích muk k této kotvě. Osa tak vyjadřuje spojnici mezi minulostí - našimi předky - přes přítomnost, kterou je společná velká mše do budoucnosti, kterou vyjadřuje naděje. Po této ose bude také Benedikt XVI. přijíždět,“ uvedl architekt.  

Kotva je z lehké překližkové konstrukce, má jednorázové použití následně bude recyklována. Do té doby však bude na ploše nasvícena scénickými reflektory.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kříž vedle kotvy symbolizuje víru

Na brněnské letiště dorazil po několikahodinové cestě druhý symbol mše s papežem. Je jím tunu těžký a 12 metrů vysoký kříž vyrobený v kovářství J.Jandy v osikách u Litomyšle. Zatímco kotva bude po slavnosti zničena, kříž po odletu papeže vztyčí v kapucínských zahradách v Brně jako trvalá památka na návštěvu Svatého Otce.  

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kříž vedle kotvy symbolizuje víru

Kotva a kříž jsou však jen jedněmi z mnoha objektů, které v okolí pódia pro papeže vznikají. Pro návštěvníky se už jasně ohraničují jednotlivé sektory i přístupové cesty, dokončuje se montáž stovek mobilních záchodů a dalšího zařízení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kříž stojí nalevo od pódia, napravo kotva

Kolem výjimečné události se v současných dnech točí i život v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Na velkém prostranství Proboštské louky se staví pódium pro bohoslužbu a na mnoha místech Staré Boleslavi se dokončuje dopravní značení. Místní očekávají, že se mše zúčastní až 60 tisíc lidí. Ráno byl na louce čilý ruch, stavělo se pódium, tribuny pro hosty, dokončovaly se úpravy okolí. Stan, kde bude papež trávit před mší čas, zatím zeje prázdnotou. Poslední podrobnosti se dolaďují i v románské bazilice svatého Václava. I na tomto místě, kde byl údajně český patron zavražděn, by se měl papež zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám