Hlavní obsah

Paroubek opět otočil, má další požadavky

– Praha • Aktualizováno

Osud vládního úsporného balíčku je po čtvrteční schůzce lídrů stran nejistý. Předseda ČSSD Jiří Paroubek opět nedodržel včerejší dohody a snaží se navíc prosadit zachování zvýšených podpor pro nezaměstnané, jak schválila Sněmovna v rámci protikrizových opatření soc. dem.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Vítězslav Jandák si šušká s Jiřím Paroubkem (oba ČSSD) při jednání Sněmovny o Janotově balíčku.

Článek

ČSSD stále trvá na zvýšení podpor v nezaměstnanosti a rodičovských příspěvků, zahrnutých v nedávno přijatém zákoně o šrotovném. Zrušení tohoto zákona je přitom v Janotově balíčku už od začátku.

Poslanci začali o balíčku jednat v půl dvanácté a debata se protáhla do odpoledne.

Premiér Jan Fischer ve svém vystoupení před poslanci zopakoval, že nepřijetí či zásadní změny úsporného balíčku bude chápat jako signál toho, že jeho kabinet nemá ve Sněmovně důvěru. Balíček opatření nazval premiér "krabičkou poslední záchrany". Následně byla zahájena rozprava nad předloženými návrhy.

Sociální demokracie stále trvá na tom, aby se v rámci vládou navrhovaných rozpočtových úspor nesnižovaly dávky rodinám s dětmi i podpora nezaměstnaným. ČSSD přislíbila nepřekročit hranici 170 miliard. ODS hodlá podpořit pouze tři pozměňovací návrhy.

Prvním z nich je snížení rodičovského příspěvku o 10 procent, druhým snížení porodného z 13 tisíc na 10 tisíc a posledním snížení příspěvku na péči u sociálních služeb. Odmítají přitom zavedení druhé sazby u daně z příjmu fyzických osob ve výši 23 procent pro částky nad 145 tisíc Kč měsíčně.

"V případě, že dojde k této úpravě balíčku, jsme připraveni tyto pozměňovací návrhy podpořit. Nepodpoříme žádné jiné návrhy. Pokud při hlasování o pozměňovacích návrzích projdou i jiné návrhy než tyto čtyři, tak pro zákon jako celek hlasovat nebudeme,“ uvedl mluvčí Jakub Stadler stanovisko grémia ODS .

Jednalo se i dopoledne

O balíčku, který má podle vládního návrhu snížit deficit státního rozpočtu na příští rok na 155 miliard, jednali ve středu večer experti politických stran, ve čtvrtek se nad ním před zasedáním Sněmovny ještě sešli jejich lídři.

Šéf soc. dem. Jiří Paroubek věří v přijatelný kompromis, který podpoří i klub ČSSD, přestože je pro sociální demokracii vládní balíček svou podstatou nepřijatelný. Podotkl ale, že je potřeba přijmout rozpočet. "Když se nedohodneme, rozhodne hlasování," prohlásil Paroubek. Podle něj strana trvá rovněž na svém už dříve schváleném protikrizovém balíčku obsahujícím mimo jiné i zavedení šrotovného. 

"Určitě budeme chtít zachovat protikrizový zákon," řekl Právu Paroubek po jednání svého poslaneckého klubu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek ve Sněmovně na galerii pro hosty. Už není poslancem.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zleva Mirek Topolánek, Ondřej Liška a Cyril Svoboda odcházejí z jednání.

Komunisté chtějí progresivní daň

Komunisté se rozhodli při projednávání úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty předložit pozměňovací návrhy na opětovné zavedení progresivního zdanění. Informoval o tom na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně poslanec KSČM Petr Braný. Jeho strana se pokusí v dolní komoře prosadit, aby lidé s ročním příjmem do 504 tisíc korun platili daň 15 procent, ti s příjmem od 504 tisíc do 1,002 miliónu korun 25 procent a lidé s ročním příjmem nad 1,002 miliónu korun daň 32 procent.

Podniky, které mají roční zisk do 10 miliónů korun by podle představ KSČM měly platit daň 19 procent, ty se ziskem nad 10 miliónů korun pak 25 procent.

Předsedové parlamentních stran se již ve středu odpoledne shodli na změnách v Janotově návrhu. ČSSD ustoupila od progresivní daně, výměnou za to ale ostatní strany zamezí snížení porodného, rodičovského příspěvku či příspěvku na péči.

Sociální demokraté při čtvrtečním jednání o Janotově balíčku ve Sněmovně navrhnou změny, které zvyšují plánovaný deficit o 8,3 miliardy, tedy na 163,6 miliardy korun. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je to pro premiéra Jana Fischera ještě přijatelnou hranicí. Lídři stran na návrhy sociálních demokratů podle Paroubka v zásadě přistoupili.

Mateřská a porodné se nesníží

Pochopení nalezly především návrhy na zachování porodného na 13 tisících oproti Janotově snížení na deset tisíc a zamezení snížení rodičovského příspěvku o deset procent, proti čemuž měly výhrady nejen levice, ale i ODS a KDU-ČSL.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek odchází z jednání

Oproti původnímu Janotovu návrhu by měl zůstat v současné výši rodičovský příspěvek, porodné či příspěvek na péči. "Pokud jde o naše návrhy, balíček nebude obsahovat snížení rodičovského příspěvku o deset procent, snížení porodného, snížení příspěvku podle zákona o sociálních službách v prvním a druhém stupni (příspěvek na péči) a zrušení protikrizových opatření, zejména pokud jde o vyšší podporu v nezaměstnanosti, jsou tam také slevy na dani u rodin s dětmi," řekl Paroubek.

Výměnou za to ČSSD už netrvá na progresivní dani. Sociální demokracie také ustoupila od záměru zvýšit daň z příjmu právnických osob o dvě procenta na 21 procent či zvýšit daň z převodu nemovitosti ze tří na pět procent. Netrvají ani na zavedení šrotovného.

Odboráři nechtějí srážky na mzdách

Dodal, že ČSSD vyzve vládu, aby zaměstnancům ve veřejném sektoru snížila mzdy o dvě, nikoliv o plánovaná čtyři procenta. "To na úrovni parlamentu řešit nemůžeme," podotkl.

Přesto by se poslanci ve čtvrtek měli zabývat zákonem, který má všem ústavním činitelům snížit platy o čtyři procenta. Proti opatření protestují odboráři, podle nichž je takové snížení mezd nepřijatelné.

Balíček úsporných opatření navrhl ministr financí Janota. Podle něj je nutné ho přijmout kvůli snížení schodku státního rozpočtu na příští rok. Ten by měl díky úsporám a po zohlednění návrhů levicových stran klesnout z odhadovaných 230 miliard korun patrně na zhruba 160 miliard korun. Ministr původně počítal se schodkem jen 155 miliard.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám