Hlavní obsah

Janota: Zdravotní pojišťovny mají hradit očkování proti chřipce a tuberkulóze

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janotův návrh úsporného balíčku se dotýká i zdravotnictví. Asi miliardu chce státnímu rozpočtu ušetřit tím, že hrazení některého očkování přesune na zdravotní pojišťovny. Úplnou novinkou je zavedení hrazeného očkování proti pneumokokovi, které ministerstvo zdravotnictví do zákona vsunulo. To přijde na 200 miliónů ročně a zaplatit jej mají také zdravotní pojišťovny.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Balíček jinak příjmy zdravotního pojištění zvyšuje o 1,5 miliardy, další 3 miliardy by měly zůstat v systému díky přecenění léků. Téměř pět miliard ale stát vydá na navýšení plateb za státní pojištěnce.

Ze státního rozpočtu na zdravotní pojišťovny nově přejde hrazení některého očkování, například proti vzteklině, tuberkulóze nebo chřipce. „Z hlediska pacienta to není žádný rozdíl, očkování bude hrazeno z veřejného systému. Pro rozpočet je to ale úspora 900 miliónů korun,“ řekl Právu náměstek ministryně zdravotnictví Martin Plíšek.

Mezi očkování, které budou pojišťovny od ledna hradit, vsunulo ministerstvo zdravotnictví také dobrovolné očkování kojenců proti pneumokokovým infekcím. „Je to dlouhodobý návrh ministerstva,“ dodal Plíšek. Na očkování proti pneumokokům budou pojišťovny podle ministerstva potřebovat asi 200 miliónů ročně.

„Zvýšení stropů pojištění ze čtyřnásobku na šestinásobek průměrné mzdy zvýší příjmy pojišťoven zhruba o 1,5 miliardy korun,“ řekl Právu tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Další 3 miliardy mají zdravotní pojišťovny ušetřit snížením cen originálních léků i generik. Státní rozpočet jim v příštím roce také přidá na státní pojištěnce. „Úhrada by se měla zvýšit o 46 korun měsíčně, tedy z 677 na 723 korun měsíčně. Celkem na to půjde 4,9 miliardy,“ řekl Sršeň.

„Rádi bychom více, ale je to kompromis možného,“ dodal. Stát podle něj nyní platí pojištění za 6,1 miliónu lidí. „Ještě před patnácti měsíci to bylo za 5,8 miliónu,“ upozornil Sršeň. Ministerstvo proto počítá s tím, že toto číslo dál vzroste, tak jak bude přibývat nezaměstnaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám