Hlavní obsah

Cyril Svoboda se zastal Havla v jeho sporu s Paroubkem

Právo, rsk, jov

Na obhajobu Václava Havla vystoupil v úterý na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Podle něj jsou výroky šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka „nepřijatelné“, a proto by je měl přehodnotit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

Ke slovní přestřelce mezi Havlem a Paroubkem došlo na stránkách Práva již v sobotu, kdy exprezident předsedu ČSSD obvinil ze lži. Paroubek v pátek totiž napsal článek, kde uvedl, že Havel patří k lidem, kteří „touží po světě železných opon“.

„Lidé jako Václav Havel, kteří přispěli k pádu komunistického režimu a zasloužili se o demokracii v naší zemi i v celé Evropě, jsou hodni respektu. Byl to Václav Havel a jemu podobní, kteří nasadili své životy, kteří se statečně angažovali, kdy většina z nás držela ústa a krok, a přispěli k pádu železné opony,“ řekl Svoboda.

Škromach popsal spor hantecem

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v reakci na spor mezi Paroubkem a Havlem použil výraz z brněnského hantecu. Podle Škromacha jde mezi oběma politiky o „štengrování“.

Jak uvádí internetový slovník typické brněnské mluvy, výraz „štengrovat“ znamená „provokovat“.

Škromach dal najevo jasný distanc od tohoto konfliktu. „To nemá cenu ani komentovat. Je to věc takového štengrování mezi dvěma významnými politiky a to asi s programem stran moc nesouvisí,“ vyslovil včera na dotaz Práva Škromach svůj názor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám