Hlavní obsah

Poslanci jsou zaskočeni, budou muset danit i služební auta

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politici svorně tvrdí, že jsou ochotni si snížit platy a zdanit paušální náhrady, ale Janotův úsporný balíček u nich vyvolal i překvapení a rozpaky. Všem 28 sněmovním funkcionářům, kteří mají k dispozici služební vůz, se totiž od začátku roku zvýší daně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto

Článek

„Z legislativního znění, které přišlo do Sněmovny, vyplývá, že kromě náhrad se budou muset do příjmu  funkcionářů započítat i služební auta, pokud jsou určena ke služebnímu i soukromému použití,“ potvrdil Právu ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Zatímco Kocourek považuje takové řešení za čisté, někteří poslanci na dotaz Práva připustili, že vůz radši vrátí.

Podle Kocourka se každý měsíc k hrubé mzdě připočte ještě jedno procento z pořizovací ceny vozu, což je další položka navyšující daňovou povinnost. Sněmovní octavie nakoupila dolní komora za 700 tisíc korun, tedy základ daně se zvýší o 7000 korun a daň o 1 400 korun.

Bublan: Je lepší snížit platy

„Spíš bych viděl cestu ve větším snížení našich platů než v této formě,“ řekl Právu šéf bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD). Prý tak každý bude raději jezdit svým autem. Sám ještě neví, zda si služební vůz nechá. Nevlastní totiž žádné soukromé auto.

To šéf školského výboru Walter Bartoš (ODS) má jasno. „Musím si to spočítat, a pokud to bude nevýhodné, klidně ho vrátím a budu jezdit svým,“ řekl Právu.

Problém naopak nemá předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM), který služební auto nepoužívá. „Funguje to tak jinde, tak nevím, proč by to nemělo fungovat u nás,“ řekl Právu.

Přijdou o víc než čtyři procenta

Podobně jako Bartoš mluví i předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). Jak uvedl, k soukromým účelům služební octavii stejně nepoužívá, protože se do ní jeho početná rodina nevejde.

„Musím se na to podívat,“ dodal Benda. Za mnohem vážnější ale považuje poslanec jinou věc: „Pořád se mluví o tom, že ústavní činitelé si sníží plat o čtyři procenta, ale Janotův balíček znamená docela radikální zásah do reálných příjmů ústavních činitelů.“

Podle něj se totiž reálné příjmy kvůli zdanění náhrad sníží víc, než se říká. „Nebráním se tomu, ale připadá mi nefér hovořit o čtyřech procentech, když se klidně budeme blížit deseti procentům,“ tvrdí Benda. Připomněl, že ústavní činitelé mají – na rozdíl od ostatních – už od roku 2007 zmrazené platy.

Podle orientačního propočtu pražský poslanec (základ 61 400 korun hrubého plus dosavadní nedaněné náhrady 31 900 korun) přijde o 8374 korun měsíčně. To je nejnižší částka. O podstatně více přijdou ti, kteří zastávají funkce za příplatek a bydlí třeba na Moravě. V jejich případě je základní plat 86 500 a nezdaněné náhrady 43 300 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám