Hlavní obsah

Slazené nápoje zvyšují riziko infarktu

Právo, Václav Pergl

Sladké nápoje zvyšují příjem cukru, a tím i riziko infarktu nebo cukrovky. Spotřeba sladkých limonád v Česku za posledních 14 let stoupla dvojnásobně. Právu to řekl Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy a pracovník Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Foto: Profimedia.cz

Dvě kostky cukru v čaji jsou osm gramů cukru, ale už půl litr koly má v sobě 54 gramů cukru.

Článek

„Čaj neslazený nemá žádné sacharidy, čaj oslazený dvěma kostkami cukru má osm gramů sacharidů. Pokud ho budeme pít denně, ročně spotřebujeme téměř tři kilogramy cukru. Kolový nápoj má v půl litru 54 gramů cukru, to je za rok téměř 20 kilogramů,“ řekl Poledne.

Spotřeba cukru již několik desítek let dosahuje téměř 40 kg na osobu a rok, což dvojnásobně převyšuje doporučení odborníků. Právě obliba sladkých nápojů k tomu výrazně přispívá.

„Pokud je příjem energie vyšší než výdej, ukládají se sacharidy ve formě tuku, a to i v břišní dutině. Tento tuk má pak zřejmě zásadní vliv na vznik infarktu a dalších nemocí,“ řekl Poledne.

Studie českých vědců pak potvrdila, že pacienti, kteří dostali infarkt myokardu do 65 let, měli právě vysokou vrstvu vnitřního tuku.

Oba odborníci se shodují, že cukry bychom měli přijímat hlavně v obilovinách, celozrnných výrobcích, zelenině, luštěninách a v ovoci. Nikoli tedy v cukrovinkách, dortech a slazených nápojích. Poměr zeleniny a ovoce má být 2:1, tedy za den asi 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám