Hlavní obsah

ODS podpoří Janotův balíček jen v nynější podobě, ČSSD ho chce měnit

Právo, Novinky, ČTK, dan, jas
Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté po úterním zasedání politického grémia oznámili, že ve Sněmovně podpoří balíček úsporných opatření, který předložil ministr financí Eduard Janota. Podmínkou ODS je, aby byla opatření schválena v podobě předložené ministrem a bez dalších pozměňovacích návrhů. Oznámil předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř

Článek

"Doufáme, že se ČSSD nepokusí křehký kompromis zhatit," uvedl Tluchoř s tím, že předseda ODS Mirek Topolánek ve středu na setkání předsedů stran navrhne písemnou dohodu o podpoře Janotova balíčku bez pozměňovacích návrhů. [celá zpráva]

Podporu Janotově návrhu vyjádřila na úterní tiskové konferenci také TOP 09. Strana také oznámila, že v nejbližších dnech předloží návrh na redukci příjmů pro politické strany. Návrh by měl platit tři roky a státnímu rozpočtu by měl ulehčit o miliardu korun.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v úterý oznámil, že bude usilovat o co nejrychlejší schválení státního rozpočtu. Na návrhu úsporného balíčku by lidovci uvítali, kdyby "minimalizoval dopady na rodiny s dětmi". Rádi by také v balíčku viděli svůj návrh na zdanění hazardních her. Nehodlají však přicházet s pozměňovacími návrhy a k témuž vyzvali i ostatní strany.

I Strana zelených, která ve sněmovně disponuje čtyřmi hlasy, je připravena podpořit vládní úsporná opatření. Chce ale podle předsedy Onřeje Lišky dále jednat s poslanci i s vládou o některých změnách. Navrhne, aby vedle benzinu byla zavedena vyšší spotřební daň z dalších fosilních paliv jako je uhlí. Kabinet podle něj chce zvednout daň z čistě fiskálních důvodů, zcela mu přitom uniká provázanost těchto kroků na modernizaci českého průmyslu a podporu šetrných technologií.  

ČSSD chce prosadit změny

Zatímco ODS, TOP 09, lidovci a zelení jsou připraveni přijmout takzvaný Janotův balíček beze změn, ČSSD chce o něm jednat. Místopředseda a exministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve uvedl, že socialisté budou podávat k vládním úsporným opatřením ve Sněmovně pozměňovací návrhy. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to v úterý potvrdil. Na dotaz, zda má předjednanou podporu ve Sněmovně, odpověděl. "Já si myslím, že bych o tom tady ani nehovořil."

"Pokud dojdeme ke kompromisu ohledně dvou velkých sociálních skupin, rodin s dětmi a důchodců, tak se můžeme dohodnout na čemkoli," uvedl šéf ČSSD.

Důchody by měly podle ČSSD vzrůst v průměru o 200 korun, příspěvky rodinám by měly zůstat v současné výši. Sociální demokraté to chtějí kompenzovat zvýšením firemních daní o dvě procenta a zavedením daňové progrese u příjmů fyzických osob.

Paroubek mimo jiné uvedl, že se mu líbí návrh lidovců na "zdanění hazardu". Podle jejich výpočtů by měl schodek rozpočtu zůstat na zhruba 155 miliardách, jak navrhuje vláda.  

Sněmovna by měla o úsporách v rozpočtu jednat ve čtvrtek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám