Hlavní obsah

ODS podpoří balíček na snížení deficitu, ČSSD chce zvyšovat daně z příjmu

Novinky, ČTK, jov, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanští demokraté hodlají podpořit balíček ministerstva financí snižující deficit na 155,3 miliardy korun. Oznámil to na tiskové konferenci místopředseda strany Petr Nečas. ODS bude mít s mnoha body návrhu problém, ale "se skřípěním zubů" jej podpoří, musí ale zůstat v nynější podobě, řekl Nečas. ČSSD se ale vyjádřila, že do vládního návrhu chce zasáhnout, a to dalším navyšováním daní. Cesta ke schválení ve Sněmovně se tím komplikuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

I přes velké výhrady slibuje místopředseda ODS Petr Nečas vládní návrh na snížení rozpočtu podpořit.

Článek

Občanským demokratům se podle Nečase nelíbí ani zavedený název "úsporný balíček“ ani "Janotův balíček“ nebo "protikrizový balíček. "Ten balíček není úsporný,“ řekl Nečas s tím, že vláda na straně úspor nedělá výrazná opatření.

ODS se také nelíbí plošné navýšení daní o zhruba 50 miliard korun a pokles výdajů o asi 25 miliard, s nímž balíček počítá. Podle Nečase největší zvýšení daní za deset let může krizi spíše prohloubit. Nečas označil nakonec návrh jako "Paroubkův balíček", protože navýšení daní je spíše typickým opatřením vyhovujícím ČSSD.

"Cesta je v politické dohodě, která bude respektovat návrh, který se nebude líbit asi nikomu, a v tom, že bude schválen v této podobě. Pokud by se z něho měl stát trhací kalendář, a zavede se jen masivní plošné zdanění, tak bychom s tím měli velký problém," prohlásil místopředseda. 

Základní námitky ODS tkví v tom, že původně jim bylo slibováno něco jiného, než jim ministr financí Eduard Janota nakonec předložil. Nečas také upozornil, že s čísly vláda pohybovala "nekorektně“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ODS Petr Nečas, za ním ekonomický odborník strany Martin Kocourek

"Zmrazením důchodů se mělo ušetřit 10 miliard. Když se odečtou od 230 miliard, tak by to mělo skončit na 220. Ale tak to nebylo, vláda vzala těch 10 miliard a rozdala je do dalších kapitol,“ řekl na konferenci ekonomický expert ODS Martin Kocourek.  

Nečas upozornil, že by se levice mohla pokusit ve Sněmovně omezit výdajová opatření balíčku. Jeho výsledná podoba by pak podle Nečase mohla být taková, že vzrostou daně o 50 miliard a výdaje poklesnou pouze o 10 miliard. ODS předpokládá, že úsporný balíček má být v poměru zvýšení příjmů a úspory 1:1, nikoli 5:1, dodal Nečas.

ČSSD bude chtít ve Sněmovně Janotův balíček měnit

K vládnímu balíčku úsporných opatření podá ČSSD ve Sněmovně pozměňovací návrhy. I s nimi ale schodek nepřekročí 155 miliard korun, řekl první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociálním demokratům se nelíbí zvýšení nižší sazby DPH, spotřební daně u pohonných hmot a škrty směřující k rodinám s dětmi. Tyto věci chtějí kompenzovat zvýšením daní právnických osob o dvě procenta a zavedením daňové progrese u příjmů fyzických osob.

"Předložíme takové pozměňovací návrhy, aby zůstal schodek rozpočtu na 155 miliardách korun," řekl Sobotka. Ve Sněmovně soc. dem. také navrhnou, aby se příští rok snížily platy ústavních činitelů o 20 procent.

KSČM trvá na svém - použít 60 miliard z ČEZ a ČNB

Šéf KSČM Vojtěch Filip označil za zásadní vadu, že by měla být vládou posvěcená úsporná opatření schválena v jednom balíku. V takovém případě komunisté nezvedou ve Sněmovně ruce pro. "Jestli to mají v úmyslu schválit tímto způsobem, tak nechť si to schválí vládní koalice ODS a ČSSD, tyto strany si vytvořily tuto vládu,“ řekl v neděli Filip Právu.

"Nemáme v úmyslu podpořit škrty v sociální oblasti,“ doplnil. Lídr komunistů zopakoval, že nabídli ministru financí Eduardu Janotovi snížit schodek využitím 30 miliard korun z dividend ČEZ a 30 miliard z loňského zisku České národní banky. Dodal, že komunisté chtějí své nápady podat ve Sněmovně při projednávání vládního balíčku úspor jako pozměňující návrhy.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám