Hlavní obsah

Špičky ODS se přou o eurokomisaře, Bém podle Topolánka provokuje

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi dlouholetými rivaly v ODS Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem to opět zajiskřilo. Důvodem jsou návrhy strany na českého eurokomisaře. Oba se shodují, že by jím mohl být bývalý ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Článek

Pražský primátor Bém v neděli navíc zmínil europoslance a svého dlouholetého spolupracovníka Jana Zahradila. „ODS má dva exkluzivní politiky, diplomaty a manažery v jednom: Jana Zahradila a Alexandra Vondru,“ soudí Bém.

Také Topolánek mluvil o dvou kandidátech, druhé jméno zatím nesdělil. Bémovi nicméně prostřednictvím Práva ostře vzkázal: „Pan Bém nemá co sdělovat. Pokládám to za provokaci.“ Otázkou je, zda se Topolánek rozhořčil kvůli Zahradilovu jménu, nebo spíš proto, že Bém mluvil za celou stranu.

První místopředseda ODS David Vodrážka pro Právo poznamenal: „Nikdy jsme o žádných jménech nejednali. Jinak Jan Zahradil je silná osobnost, jako je Alexandr Vondra.“

„To, že některé významné členy ODS v této souvislosti napadlo moje jméno, mě jen těší, ale v tuto chvíli to opravdu není aktuální,“ řekl Právu Zahradil s tím, že možná v daleké budoucnosti se kandidatura na eurokomisaře vyloučit nedá.

Šéf ODS Brusel vyloučil

Vondra se již vyjádřil, že nabídku dostal od předsedy ODS Topolánka a uvažuje o ní. Je otázkou, jaké má šance, protože má podporu jen své mateřské ODS a TOP 09. Ostatním nejde pod nos nebo mají jiného adepta.

„Za českého předsednictví se naučil Brusel nazpaměť, tak by tam zajisté udělal dobrou práci,“ hájí svého bývalého kolegu ve vládě exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Topolánek sám o Bruselu neuvažuje. „Varianta, o které se spekuluje, že bych šel do Bruselu, je vyloučená. Myslím si, že jestli si s tím někdo hraje, tak to dělá proto, aby mne poškodil,“ řekl Topolánek.

Podle něj je Vondra dobře připraven jazykově i odborně. Zná prostředí a je dostatečně znám. „Navíc má zkušenost jako vicepremiér pro EU a z českého předsednictví,“ sdělil Právu Topolánek. Dodal, že by Vondra mohl být přijatelný pro „celé politické spektrum vyjma komunistů a postkomunistů“.

V tom se ale mýlí, protože Vondru nechtějí nejen komunisté a sociální demokraté, ale ani lidovci a zelení.

Podle šéfa zelených Ondřeje Lišky by byla volba Vondry kontraproduktivní. „Nemyslíme si, že někdo, kdo má názory na EU téměř totožné s Václavem Klausem a aktivně se jako senátor zapojoval do snah zablokovat Lisabonskou smlouvu, by mohl být vážně míněným kandidátem. Pokud má někdo v úmyslu pokračovat v české demontáži Unie, pak ať nominuje podobné kandidáty,“ řekl Právu Liška.

Rath: Vondra je agresivní

První místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová uvedla, že lidovci budou podporovat ekonoma Jana Švejnara. „Vondrovi nemohu zapomenout tu slávu s Entropou (kontroverzní plastika Davida Černého), podle mě to byla ostuda české republiky. Takovou recesi si mohl odpustit. Byl za to odpovědný a nevyvedl z toho žádné důsledky,“ řekla Právu Šojdrová.

Soc. demokraté uvažují o tom, že by navrhovali současného komisaře Vladimíra Špidlu nebo Švejnara. Na Vondrovu adresu se jednoznačně vyjádřil středočeský hejtman David Rath: „Nebyla by to dobrá volby, chová se dost agresivně.“

Podobně se vyjádřil i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Na dotaz, zda by byl Vondra dobrá volba, uvedl: „Možná srovnatelná s Entropou – jen je to pochybný druh slávy.“

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka čeká, že vbrzku proběhnou jednání mezi ODS, ČSSD a SZ za přítomnosti premiéra. „Když bych měl porovnat Vondru a Špidlu, tak Špidla je nepochybně kompetentnější kandidát,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám