Hlavní obsah

Dny NATO nalákaly tisíce návštěvníků

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Davy lidí proudily od sobotního rána na Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku. Po deváté v historii, z toho posedmé na mošnovském letišti, se zde koná největší letecko-armádně-bezpečnostní přehlídka ve střední Evropě, nazvaná Dny NATO 2009. Účast lidí je tak vysoká, že celé dopoledne byl doslova ucpán silniční tah mezi Ostravou a Příborem.

Foto: Pavel Karban , Právo

Na Dny NATO v Ostravě zavítaly na mošnovské letiště desetitisíce návštěvníků.

Článek

Letošní ročník je premiérově dvoudenní. Po oba dny, v sobotu od 9 do 16 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin mohou návštěvníci letiště vidět prezentaci těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek, letecké ukázky a prezentaci výzbroje, výstroje a vybavení útvarů.

Foto: Pavel Karban , Právo

„Nikde jinde není možné na jediném místě shlédnout špičkové umění a techniku nejenom vojáků, hasičů a policistů, ale také celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů,“ upozornil Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním pořadatelem Dnů NATO.

Jedním z vrcholů letošních Dnů NATO v Ostravě má být vystoupení TYPHOON DISPLAY TEAM britského královského letectva. Půjde přitom o jeho středoevropskou premiéru efektní letové ukázky nejmodernějšího evropského bojového letounu Eurofighter Typhoon z RAF Cranwell.

Foto: Pavel Karban , Právo

Akce na mošnovském letišti se účastní armády 12 zemí. Premiéru letos zažívají zástupci Belgie, Dánska, Itálie a Rumunska. Poprvé na Dny NATO zavítali také slovenští celníci, členové české a polské horské služby, hygienici a zdravotníci z Českého zdravotního ústavu.

Kromě novinek se návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě mohou, co se letecké techniky týče, například těšit na francouzské stroje Mirage 2000, tentokrát ve verzi N, letoun včasné výstrahy AWACS, který do Mošnova přiletí z německého Geilenkirchenu či největší sériově vyráběné letadlo na světě C-5 Galaxy.

Foto: Pavel Karban , Právo

Na Dny NATO v Ostravě zavítaly na mošnovské letiště desetitisíce návštěvníků.

Návštěvníci letiště mohou kromě vojenské, policejní či hasičské techniky vidět také ukázky zásahu policie, celníků i hasičů.

Foto: Pavel Karban , Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám