Hlavní obsah

O účty lobbisty Janouška se zajímá speciální útvar ministerstva financí

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

O účty lobbisty a pražského podnikatele Romana Janouška (41), který je blízkým přítelem pražského primátora Pavla Béma (ODS), se kromě švýcarských úřadů začaly zabývat už i ty české.

Foto: Právo

Budova Ministerstva financí.

Článek

Janoušek se podle zjištění Práva dostal do hledáčku speciálního finančně-analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ), který má v popisu práce šetření podezřelých bankovních transakcí. Pokud zjistí nějaké podezření z trestného činu, předá své informace policii.

„Osobou podnikatele Romana Janouška se FAÚ zabývá na základě vlastních zjištění a informací získaných z veřejných zdrojů. V této věci komunikujeme i se švýcarskou stranou. Případ je v šetření a k detailům se v této fázi nebudeme vyjadřovat,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Náměstek ministra financí Jan Málek přitom ještě na konci července tvrdil, že se Švýcaři dotazovali, zda Janoušek u nás neprochází databázemi v souvislosti s podezřelými obchody. „Potvrdili jsme jim, že žádná česká banka nic takového neevidovala,“ prohlásil Málek v médiích.

Podle důvěryhodného zdroje Práva se FAÚ nyní zajímá hlavně o Janouškův účet, který je veden v Komerční bance (KB). Na něm údajně leží až desítky miliónů korun.

„Na ten účet chodí několik let pravidelné platby a peníze se tam kupí,“ řekl k tomu Právu zdroj. Podle něj má jít o finance, které Janouškovi vyplácí společnost Ora Print. Tu pomáhal zakládat, spoluvlastnil, byl místopředsedou jejího představenstva, ale v roce 2002 ji opustil.

Právo se zástupce firmy Ora Print snažilo kontaktovat v jejím sídle na pražském Václavském náměstí, ale během tří dnů v řadě tam nikdo nebyl a ani nebral telefon. Sám Janoušek s novináři nekomunikuje.

„Nezlobte se, ale s ohledem na principy bankovního tajemství a na etiku bankovního podnikání se zásadně nevyjadřujeme ani k situaci našich klientů, ani k jiným osobám, které našimi klienty nejsou,“ neodpověděla na dotazy Práva týkající se Janouškova účtu ani mluvčí KB Monika Klucová.

John: O tom jsem nevěděl

„V životě jsem o tom účtu nevěděl a neslyšel. Když já jsem tam nastoupil, tak on už tam nebyl, nikdy jsem s ním pracovně nevešel do styku, a tudíž nevím, za jakých podmínek odešel. Čili si zřejmě domluvil nějaké podmínky, když odcházel, ale to opravdu spekuluji,“ řekl Právu někdejší novinář a nyní šéf politické strany Věci veřejné Radek John, který byl až do letošního června předsedou představenstva firmy Ora Print.

Tato společnost získala v minulosti například lukrativní zakázku od Všeobecné zdravotní pojišťovny na vydávání časopisu Pohoda pojištěnce a právě John měl ono periodikum na starosti.

Švýcarské úřady se o Janouška zajímají kvůli kontu v bance Kredietbank, na kterém prý leží 13 miliónů franků (zhruba 220 miliónů korun). Mají podezření na praní špinavých peněz. Účet je napsaný na panamskou společnost Botanic Finance a Janoušek má k němu dispoziční právo. Kvůli Janouškově neochotě poskytnout vysvětlení byl účet tamními orgány zablokován.

Hovoří se však i o tom, že švýcarská prokuratura v souvislosti s pražským lobbistou šetří i pohyby peněz ve výši až 120 miliónů franků (cca dvou miliard korun).

Právu se podařilo z důvěryhodného zdroje zjistit, že český FAÚ už dokonce požádal o informace partnerský totožný útvar ve Švýcarsku, aby se dověděl více o Janouškových kontech. Jeden z dotazů se údajně týkal i zmíněných dvou miliard korun. Tamní finanční analytici prý ale českým kolegům odpověděli, že kauzou dvou miliard se zabývají švýcarské justiční orgány.

Mluvčí bernské spolkové prokuratury Walburga Burová pouze bez dalších podrobností potvrdila, že v souvislosti s Janouškovými konty se vede soudně-policejní vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám