Hlavní obsah

Léto vydrží nejen přes víkend, ale až do konce příštího týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější slunečné počasí s letními teplotami vydrží během víkendu, ale i celý příští týden. Babí léto v Česku jako by chtělo vynahradit škaredé počasí loňského září. Zatímco většina lidí se teď raduje z příjemných a slunečných dnů, zemědělcům dělá vrásky sucho.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Slunečné počasí bude i na začátku podzimu vybízet k letním aktivitám.

Článek

"Počasí v České republice bude ovlivňovat tlaková výše se středem nad Dánskem, která se bude přesouvat na severovýchod, a to až do konce příštího týdne,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Znamená to podle ní, že dny babího léta vydrží až do konce září. "Od jihovýchodu bude proudit teplý vzduch a užijeme si i letní dny, kdy teplota bude šplhat až na 25 stupňů,“ dodala.

Víkend přinese skoro jasnou nebo polojasnou oblohu, jen po ránu se vyskytne nízká oblačnost a řidiči by si měli dát pozor na mlhy. Teploty po ránu budou klesat na 11 až sedm stupňů klesnou, odpolední maxima vystoupí v sobotu na 20 až 24, v neděli pak na 21 až 25 stupňů.

Letní počasí bude pokračovat i po víkendu. V pondělí budou teplotní maxima šplhat až k hodnotám mezi 22 až 26 stupňů. "Po zbytek příštího týdne by mělo panovat slunečno, ojediněle se mohou objevit při přechodně zvětšené oblačnosti slabé přeháňky. Teploty se budou pohybovat v intervalu 20 až 25 stupňů,“ řekla Honsová s tím, že je to náhrada za loňské babí léto, které trvalo jen dva dny.

Příjemné dny doprovází sucho

Příjemné počasí provází velmi podprůměrná srážková činnost. "V následujících dnech neočekáváme buď žádné srážky, nebo jen slabé přeháňky do jednoho milimetru,“ uvedla Honsová s tím, že během letošního září zatím nespadla ani polovina průměrných hodnot pro toto období.

Srážkově slabší byl také srpen, kdy napršelo 70 procent dlouhodobého průměru.

Nedostatek srážek je patrný na sežehlých trávnících a povadlých listech městské zeleně. Radost nemají ani zemědělci, kterým nechtějí vzejít ozimé obiloviny.

Absence srážek, ale také slabší vítr a ranní nízká oblačnost, budou mít rovněž příští týden za následek zhoršené rozptylové podmínky po ránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám