Hlavní obsah

Svoboda žehlil svůj výrok o nepodpoře Fischerovy vlády, prý nebyl pochopen

Praha

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda ve čtvrtek upravil svůj den starý výrok, podle nějž lidovci nebudou hlasovat pro vyslovení důvěry kabinetu premiéra Jana Fischera. Svoboda řekl, že jeho slova byla dezinterpretována.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

Předseda lidovců prý své vyjádření zamýšlel tak, že vláda podporu KDU-ČSL nyní nepotřebuje, protože za ní stojí ODS, ČSSD, TOP 09 a zelení. V souvislosti s jednáním o rozpočtu uvedl, že nezná návrhy ministra financí Eduarda Janoty, a nechce proto rozdávat bianco šeky.

"Jsme ochotni o všem jednat, ale nemáme v této chvíli důvod vyslovit důvěru současné vládě," řekl ve středu Svoboda v pořadu Fakta Barbory Tachecí, který vysílá TV Prima. [celá zpráva]

Svobodu za vyjádření kritizovali i někteří jeho spolustraníci. "Nechci komentovat výroky, které se objevily v médiích. Chci ale, aby zaznělo, že KDU-ČSL je otevřena a připravena jednat o rozumném rozpočtu," uvedla první místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová.

Ještě ostřeji vystoupil Svobodův neúspěšný protikandidát z jarního volebního sjezdu Jan Březina.

"Důrazně se distancuji se od slov předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody o tom, že KDU-ČSL při hlasování o důvěře nepodpoří kabinet premiéra Fischera a nepodpoří ani navržený státní rozpočet. Zvláště v současné situaci politické krize považuji takový přístup za vrchol politické nezodpovědnosti a hazardování s osudem naší země," uvedl Březina.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci nevysloví důvěru Fischerově vládě

KDU-ČSL nepodpoří při hlasování o důvěře současný kabinet premiéra Jana Fischera. V televizi Prima to ve středu v pořadu Fakta Barbory Tachecí řekl předseda...

Výběr článků

Načítám