Hlavní obsah

Poslanci budou o Janotově úsporném balíčku jednat 24. září

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, jas

Poslanci budou jednat o vládním úsporném balíčku ve čtvrtek 24. září ve stavu legislativní nouze. Znamená to, že se bude schvalovat v jednom čtení, poslanci ale budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Oznámil to předseda dolní komory Miloslav Vlček z ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Stav legislativní nouze vyhlásí Vlček od pondělí 21. do pátku 25. září. Opatření v podstatě znamená, že projednávané zákony musí být schváleny právě do pátku. Původně se předpokládalo, že balíček bude projednáván bez možnosti předložit pozměňovací návrhy, stav legislativní nouze však jejich předkládání umožňuje.

Balíček úsporných opatření vytvořil ministr financí Eduard Janota za účelem snížení rozpočtového schodku. Ten by mohl dosáhnout až 230 miliard korun. Ministr proto připravil soubor opatření a škrtů, které by měly výsledný schodek stlačit na úroveň kolem 170 miliard.

Právě schválení balíčku bylo jednou z podmínek, kterou si premiér Jan Fischer vymínil k pokračování v čele kabinetu.

Některé strany zastoupené ve Sněmovně již avizovaly, že Janotova úsporná opatření podpoří. Vyjádřili se tak zástupci TOP 09 či ODS. Ta však zároveň vyzvala premiéra, aby s hlasováním o škrtech spojil hlasování o důvěře kabinetu. Fischer tuto variantu nevyloučil. Naopak pro ČSSD je balíček předložený jako celek nepřijatelný. Sociální demokraté požadují, aby materiál obsahoval jednotlivá opatření, o nichž by se hlasovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám