Hlavní obsah

V případě našeho vítězství proti nám chystali spiknutí, tvrdí Paroubek

• Aktualizováno
Novinky, jov, jim

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve stranickém bulletinu tvrdí, že se chystalo v případě vítězství soc. dem. spiknutí. Paroubek tím vysvětluje krajským vůdcům, proč se rozhodl zamezit volbám a nepodpořit rozpuštění Sněmovny. Politické síly podle něj osnovaly „zrůdný“ plán na zpochybnění voleb u Ústavního soudu a obrácení společnosti proti vítězné ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Špičky sociální demokracie

Článek

„Obdrželi jsme signály o tom, že v hlavách některých amerických poradců, nebo snad někoho jiného, se zrodil plán ještě zrůdnější, který počítal s možností rozhodnutí Ústavního soudu po proběhnutých volbách," citují Lidové noviny z prohlášení šéfa ČSSD spolustraníkům.

"Tyto volby by s velkou pravděpodobností vyhrála ČSSD, a pokud by Ústavní soud konstatoval neústavnost těchto voleb, pak by se některé politické síly uchýlily ke zpochybňování voleb a snažily by se vytvořit celospolečenskou atmosféru, která by se obrátila proti vítězné ČSSD," vysvětluje dále Paroubek.

Šéf soc. dem. ke svému rozhodnutí uváděl průzkum agentury STEM, v němž má ČSSD výrazný náskok před konkurenční ODS. Podle výzkumu na objednávku ČSSD by strana jasně vyhrála s 32,2 procenta voličských preferencí, za ní by skončila ODS s 25,8 procenta, TOP 09 s 10,4 procenta těsně následována KSČM s 10,2 procenta. Do parlamentu by se dostala ještě KDU-ČSL se ziskem 6,2 procenta.

Výzkum agentury CVVM, který společnost zveřejnila ve středu, ale ukazuje na jiné hodnoty. V jejich rámci měla ODS eliminovat náskok ČSSD a obě strany měly získat stejnou přízeň voličstva 29,5 procenta. Rozložení sil ve Sněmovně by pak mělo vést k povolebnímu patu, levice by získala sto křesel stejně jako případná koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. [celá zpráva]

Paroubkovi "zrůdný plán proti ČSSD“ evidentně nedá spát. Ve středu se s touto vlastní verzí svěřoval kromě v přípisu spolustraníkům dokonce také novinářům po jednání s prezidentem Václavem Klausem na tiskové konferenci na nádvoří Hradu.

Paroubek vyslovil přesvědčení, že ústavní stížnost na listopadový termín voleb by mohla být podána na jejich průběh kdykoliv po jejich výsledku. "Řekněme, že by vznikla soc. dem. vláda a my bychom slyšeli celé čtyři roky, že je to vlastně vláda nelegitimní, která vznikla řekněme nelegitimním způsobem,“ odhalil šéf ČSSD své obavy.  

Reklama

Výběr článků

Načítám